Home Рубрики Ало, кмете! Архитект: При първите счупени крака по “Граф Игнатиев”, колчетата ще бъдат премахнати

Архитект: При първите счупени крака по “Граф Игнатиев”, колчетата ще бъдат премахнати

1 min read
0
0
298
Блокчетата убийци

Във всички случаи, при първите счупени крака, инциденти и заведени дела ограничителите на „Граф Игнатиев“ ще бъдат премахнати, така че нямам големи страхове, че това ще остане завинаги. Въпросът е защо се случва в тази суматоха и защо всички са толкова изненадани. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ по БНР арх. Димитър Паскалев от група „Град“. Според него е късно дефектът при ремонта на улицата да бъде трансформиран в ефект.

„Има огромна болка и страдание в общото в очакването на този продукт. Той не е на едно архитектурно бюро и на едно правителството, той е вопиюща нужда. Затова критичността е много висока. На всичкото отгоре не е проявен професионализъм в целия процес, в който трябваше да бъдем надлежно информирани и да бъде съгласувано с нас, като поръчители на този продукт, точно това, което ще се случи. В много от случаите ние сме напълно изненадани какво се случва,“ коментира той.

Причина за появата на ограничителите по улицата е и неготовността на администрацията да въведе споделените пешеходни пространства, през които преминава трамвай, въпреки че те са познати в Европа, сподели архитектът.

 „Това, което не се направи, са тактилни ограничители, които не спъват хората, но маркират зоната за сигурност, и обезпечаване на трамваите с технология, която да гарантира сигурността на пешеходците при тяхното хаотично движение в пешеходното пространство, каквито технологии имат съвременните автомобили,“ коментира Паскалев.

Слагането на колчета маргинализира представата за демократичност на публичното пространство, каза още той.

„Наистина е възможно, в контекста на направеното до момента, каквото бяха ремонтите на Южния парк, на “Витошка” и други да кажем: „Да, хубаво е!“, но сравнявайки с постиженията на нашите конкурентни градове в цяла Европа, с които ние се мерим, определено можем да кажем, че не направихме най-доброто, което можеше,“ смята Паскалев.

Ръководството на общината не е подозирало какъв ще бъде крайният продукт, защото архитектите не са визуализирали точно какво ще се случи с ремонта.

“Абсолютно скандално е това, което видяхме като резултат пред храма „Свети Седмочисленици“, но и не само. Те (общината б.р.) бяха изненадани и се налага в момента да се оправдават за това, което се случва. Обектът явно се бори за коледно откриване и строителният хаос е в разгара си”, допълни архитектът.

“Невъобразим хаос на случване на строителни дейности с невъобразимо ниско качество и експертност на технически ръководители, на работници… Никой не е очаквал това, което ще се случи, да се случи и то се случва по най-страшния начин,” обобщи Димитър Паскалев.

Load More Related Articles

Check Also

Лекуват лекарите, а не сградата

Ще имаме ли нова болница в Ямбол до година и половина? Това е основният въпрос, който си з…