Home Рубрики Ало, кмете! Да осребрим Вавилонското стълпотворение!

Да осребрим Вавилонското стълпотворение!

1 min read
0
0
279
Хотелът

Преди години, когато кметът беше друг, животът в Пловдив беше съсредоточен в центъра. По това време в сградата на сегашния хотел “Империал”, имахме лекции по право, тъй като там беше “Квалификация консулт”. Според акта за държавна собственост от 1973 г. в активите на дружеството фигурира имот с обща площ 17 000 кв. метра с построеното в него осеметажно общежитие на адрес “Христо Кърпачев” 1 а /сега ул. “Арх. Камен Петков”/. През 1987 г. е съставен нов акт, като са актувани допълнително изградените имоти – учебен корпус на Центъра за квалификация /1164 кв. м/, столова – ниско тяло /562 кв. м/, трафопост /35 кв. м/, гаражи – четири клетки с площ 144 кв. метра. Общата застроена и незастроена площ на имота е 13 300 кв. м. Общежитието вече се изпълзва от ПУ “Паисий Хилендарски”, чието ръководство крои планове да го закупи и ремонтира. Да, ама не. Роза Тотева /прочутата майка на Маминия/, има други планове.

Приватизацията на държавния имот е извършена при правителството на Иван Костов. С договор от 11 юни 1999 г., подписан от министъра на регионалното развитие Евгени Бакърджиев, са продадени 80% от дяловете на “Квалификация консулт” ЕООД на “Плутон 1” ЕООД, чийто собственик е майката на днешния пловдивски градоначалник. На 1 март 2000 година с допълнително споразумение, подписано от следващия министър на МРРБ в същото правителство – Евгени Чачев, на Роза Тотева са продадени останалите 20%. От приватизационния договор е видно, че за 80-те процента “Плутон 1” ЕООД трябва да заплати 751 600 000 лева. Годината е 1999, сумата е преди деноминацията на лева. В договора се посочва, че купувачът има задължението да внесе по сметките на МРРБ само 30% от сумата в лева. Останалите пари се превеждат в други законоустановени средства. Предполага се, че са компенсаторни записи, които по онова време се търгуваха на една пета от номинала. Преизчислена така цената, означава, че Роза Тотева е взела имота за малко над 350 000 лева. Добра сделка за 13 декара на 3 км от пъпа на Пловдив заедно с построените сгради. Останалите 20% са оценени на 188 231 лева, а купувачът е същият.

Хотелът е невзрачен и непечеливш, въпреки че се носят слухове, че реалните собвеници са други, свързани с един бивш финансов министър от Пловдив. Пак според някои слухове, на които не искаме да вярваме, именно той е договорил Тотев да бъде кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Пловдив, въпреки съпротивата на Борисов.

И изведнъж, както често се забеляза, бизнесът РЯЗКО потръгва нагоре. Дори една от първите инвестиционни програми на общината е да оправи пътя до хотела на кмета – ми как иначе!

В хотела се правят семинари, срещи и на всички им се намеква, че не е лошо да уважат бизнеса на Мамин и да отседнат там или там да провежда срещите си.

Сега, както се вижда, макар и далеч от Вавилонското събитие, хотелът отново е пълен. И то без да блести с някакви кой знае какви условия. А, бе важното е бизнесът да върви, а той върви, докато върви и властта…..

Елена Гунчева

Копирано от standartnews.com относно продажбата на дяловете на дружеството!

Хотелът на пловдивския кмет е пълен за старта на Европейската столица на културата, заети са и двата хотела точно до сцената. Всички останали имат много свободни места.

Load More Related Articles

Check Also

Лекуват лекарите, а не сградата

Ще имаме ли нова болница в Ямбол до година и половина? Това е основният въпрос, който си з…