Home Рубрики Ало, кмете! Е, много Вавилонско ми стана!

Е, много Вавилонско ми стана!

1 min read
0
0
295
Вавилонско ми стана

20 000 брандирани шалове и одеала ще топлят зрителите на откриването на “Пловдив 2019, разбрахме от Мамин Тотев.

А откриването, разбира се, ще е на Вавилон. Да, онзи, по средата на булеварда, който в момента прилича на некадърно изградена трибуна за временен селски стадион. За три милиона. За тия пари можеше направо Портата на Ищар да докара от Пергамом музеум. Щеше да стане хептен културно….

Опасявам се, че никой не е обяснил в детството и в последствие на Мамин какво означава точно “култура” за пловдивчани. Незнайно защо, той я приравнява само и единствено до цирковото изкуство в частта му на клоунадата. Поради което и луксозните му и скъпи напъни са изцяло в циркова насока.

Разбра се, че почти нищо не е готово. Че са усвоени съвсем малка част от отпуснатите от държавата 20 милиона. Той иначе Мамин няма проблем с усвояването….ама някой май го прокле на култура още при честването на избора ни на картонените маси и столове на главната….

Библейски бедствия нападнаха Пловдив. И нямам предвид само кмета, то с него посвикнахме, нещо като нашествието на хлебарки и жаби – много противно, ама се трае за кратко време. Но снегът допълнително ще придаде апокалиптичен културен нюанс на откриването.

Имам някакво вавилонско предчувствие, че след евросъбитието, дълги години никой в Европа няма да споменава Пловдив и култура в едно изречение….

Но пък си имаме одеалца! И шалчета, който иска, може на място да се обеси на тях, тъкмо и кулата е подходяща, ще изглежда много фешън пърформанс и нищо чудно да спаси от провал откриването. Не знам дали можем да разчитеме все още на Нидал да се жертва за културата?

Днес като се прибирах, видях един бездомник да си слага картони около себе си, за да прекара нощта. За него няма културно вавилонско одеалце! Пловдив – столица на културата 2019 в Европа! Елате ни вижте!

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Лекуват лекарите, а не сградата

Ще имаме ли нова болница в Ямбол до година и половина? Това е основният въпрос, който си з…