Home Рубрики Ало, кмете! Една от действащите схеми на ГЕРБ в Ямбол

Една от действащите схеми на ГЕРБ в Ямбол

1 min read
0
0
263
Мариета Сивкова

Проектите с европейско финансиране са брошката на ревера на кмета на Ямбол. Той не пропуска случай да се похвали с който и да е от тях, не че са толкова много на брой, но са за доста милиони лева.

Скрита за обществото остава истинската им цена. Тя не е онази, която е обявена на сайта на общината и в националната страница за европейски проекти. Тя е онази, която се формира от публично известните стойности, разплатени с европейски средства, плюс онези, които заплащаме ние, от бюджета на общината, заради финансови корекции.

Не случайно, след приключване на който и да е проект, община Ямбол никога не е обявила реалната му стойност. Защото ако го направи ще стане ясно, че финансирането от бюджета на общината се оказва, на финала, много по- голямо от това, заявено при стартиране на проекта. Ако даваха такъв отчет, общинарите щяха да скандализират гражданите и те с право щяха да търсят обяснение за лъжата.

А то си е истинска лъжа, защото от всички действия и машинации на ямболската администрация по проектите, най- потърпевши сме ние, които внасяме пари в бюджета, и от него плащат на фирмите за свършена работа. Ние плащаме и лихвите по заемите, с които се финансират проектите.

Преди дни излезе информацията за финансова корекция от 1.2 млн. лв по договора за доизграждане на пречиствателната станция на Ямбол. Причината за нея е незаконосъобразна методика.

Скандално и недопустимо след толкова години опит на тази администрация с европейски проекти и хвалбите колко са успешни.

Толкова години работи тази администрация и не се научи да прави законосъобразни методики. Като не може да прави методики да обявява поръчките по „най- ниска цена“, но не го прави….

Постоянно и системно се налагат на общината финансови корекции заради прилагане в обществените поръчки на незаконосъобразни методики за оценка на предложенията на участниците и обявени незаконосъобразни критерии за подбор при избор на изпълнители, които са дискриминационни и водят до неравнопоставеност на участниците и субективизъм.

Такива финансови корекции има наложени и по проектите за Строителен надзор на водния цикъл на Ямбол от преди три години, за съвсем скорошните обновявания на образователната инфраструктура на СОУ „Климент Охридски“ и Професионална гимназия по земеделие „Х. Ботев“ и много други, все с европейски средства.

Системното прилагането на незаконосъобразните методики за избор на изпълнители и поставяне на дискриминационни условия не са случайни в община Ямбол. Когато става въпрос за големи пари, управляващите се славят с това, че избират свои, посочени фирми за изпълнители. При демокрация и конкуренция, това няма как да стане, ако не нарушат правилата. И те ги нарушават, но така, че да не плащат после те, съзнателните нарушители, а да плащаме ние, гражданите, които нищо не знаем и на практика сме потърпевши.

Затова измислят незаконосъобразни методики, които обслужват техните фирми и ги прилагат и си избират посочената фирма. Тя си свършва работата и получава парите от общината в пълен размер, както е по договор. Общината прави искане за плащане пред управляващия орган на платената сума, но заради финансовите корекции, общината не я получава в пълен размер., т.е. остава за сметка на общинския бюджет разликата между платеното на фирмата и полученото европейско финансиране.

Избраните фирми се отчитат на ГЕРБ, както се говори в пространството, защото получават поръчките по списък и за сметка на нас, гражданите, които плащаме за тази далавера на управляващите.

Така стават нещата, за сметка на гражданите. Управляващите си правят каквото искат, защото не носят наказателна отговорност, а ние плащаме данъци и покриваме престъпленията им.

Е, стига вече!

Мариета Сивкова, Фейсбук

Load More Related Articles

Check Also

Много отговори има да дават…

След два месеца предстоят местни избори за нов кмет и общински съветници. Сегашните общинс…