Home Рубрики Ало, кмете! Една от действащите схеми на ГЕРБ в Ямбол

Една от действащите схеми на ГЕРБ в Ямбол

1 min read
0
0
369
Мариета Сивкова

Проектите с европейско финансиране са брошката на ревера на кмета на Ямбол. Той не пропуска случай да се похвали с който и да е от тях, не че са толкова много на брой, но са за доста милиони лева.

loading...

Скрита за обществото остава истинската им цена. Тя не е онази, която е обявена на сайта на общината и в националната страница за европейски проекти. Тя е онази, която се формира от публично известните стойности, разплатени с европейски средства, плюс онези, които заплащаме ние, от бюджета на общината, заради финансови корекции.

Не случайно, след приключване на който и да е проект, община Ямбол никога не е обявила реалната му стойност. Защото ако го направи ще стане ясно, че финансирането от бюджета на общината се оказва, на финала, много по- голямо от това, заявено при стартиране на проекта. Ако даваха такъв отчет, общинарите щяха да скандализират гражданите и те с право щяха да търсят обяснение за лъжата.

А то си е истинска лъжа, защото от всички действия и машинации на ямболската администрация по проектите, най- потърпевши сме ние, които внасяме пари в бюджета, и от него плащат на фирмите за свършена работа. Ние плащаме и лихвите по заемите, с които се финансират проектите.

Преди дни излезе информацията за финансова корекция от 1.2 млн. лв по договора за доизграждане на пречиствателната станция на Ямбол. Причината за нея е незаконосъобразна методика.

Скандално и недопустимо след толкова години опит на тази администрация с европейски проекти и хвалбите колко са успешни.

Толкова години работи тази администрация и не се научи да прави законосъобразни методики. Като не може да прави методики да обявява поръчките по „най- ниска цена“, но не го прави….

Постоянно и системно се налагат на общината финансови корекции заради прилагане в обществените поръчки на незаконосъобразни методики за оценка на предложенията на участниците и обявени незаконосъобразни критерии за подбор при избор на изпълнители, които са дискриминационни и водят до неравнопоставеност на участниците и субективизъм.

Такива финансови корекции има наложени и по проектите за Строителен надзор на водния цикъл на Ямбол от преди три години, за съвсем скорошните обновявания на образователната инфраструктура на СОУ „Климент Охридски“ и Професионална гимназия по земеделие „Х. Ботев“ и много други, все с европейски средства.

Системното прилагането на незаконосъобразните методики за избор на изпълнители и поставяне на дискриминационни условия не са случайни в община Ямбол. Когато става въпрос за големи пари, управляващите се славят с това, че избират свои, посочени фирми за изпълнители. При демокрация и конкуренция, това няма как да стане, ако не нарушат правилата. И те ги нарушават, но така, че да не плащат после те, съзнателните нарушители, а да плащаме ние, гражданите, които нищо не знаем и на практика сме потърпевши.

Затова измислят незаконосъобразни методики, които обслужват техните фирми и ги прилагат и си избират посочената фирма. Тя си свършва работата и получава парите от общината в пълен размер, както е по договор. Общината прави искане за плащане пред управляващия орган на платената сума, но заради финансовите корекции, общината не я получава в пълен размер., т.е. остава за сметка на общинския бюджет разликата между платеното на фирмата и полученото европейско финансиране.

Избраните фирми се отчитат на ГЕРБ, както се говори в пространството, защото получават поръчките по списък и за сметка на нас, гражданите, които плащаме за тази далавера на управляващите.

Така стават нещата, за сметка на гражданите. Управляващите си правят каквото искат, защото не носят наказателна отговорност, а ние плащаме данъци и покриваме престъпленията им.

Е, стига вече!

Мариета Сивкова, Фейсбук

loading...
 • Упражнения за дебили

  Упражнения за дебили

  Онаниев отново законоблудства вчера, като е издал четири заповеди, коя от коя по-дебилна. …
 • Моментна снимка на Територията

  Моментна снимка на Територията

  Добре дошли на Територията! Тук е страната на неограничените възможности, безумните кошмар…
 • Светкавица

  Отново порой над Ямбол

  Над Ямбол отново се вихри лятна буря. Малко преди 17 часа тази вечер заваля пороен дъжд, п…
Load More Related Articles

Check Also

Калинките конституция не четат

Тези дни с изумление научавам как кметове от управляващото мнозинство въвеждат вечерен час…