Home Рубрики Ало, кмете! Фандъкова спести на „Джи Пи Груп“ 5 млн. лева

Фандъкова спести на „Джи Пи Груп“ 5 млн. лева

1 min read
0
0
408
Йорданка Фандъкова

Нов сигнал срещу изпълнението на ремонтните дейности в центъра на столицата бе внесен в прокуратурата. Организацията „Спаси София“ твърди, че кметът Йорданка Фандъкова и общината са спестили на „Джи Пи Груп“ 5 млн. лева от глоби заради забавяне на ремонта по ул. „Граф Игнатиев“.

loading...

Общината обяви график за изпълнение, според който цялата улица трябваше да бъде напълно завършена на 3 октомври 2018 г. Откриването обаче се случи на 28 май 2019 г. – след почти 8 месеца закъснение. Ремонтът е спрян за 86 дни с оправданието за лошо време. Справка на БАН обаче сочи, че в почти половината от този срок атмосферните условия са позволявали да се работи. Предоставена е и справка, че от юни до юли според общината е имало 31 дъждовни дни, докато според НИМХ те са били 17. 22 дни е разликата в периода декември – февруари, още 4 „бонус“ има следващият месец. „Спаси София“ посочва, че максимално допустимите санкции по договор са 5 028 354 лв., за забавянето „Джи Пи Груп“ е трябвало да бъде глобявана с по 200 000 лв. Това обаче не се е случило, а според твърденията на кмета глобите са за едва 388 000 лв. От организацията твърдят, че въпреки че строителството е било официално спряно с Акт 10, на „Графа“ все пак се е работило. По същество това е незаконно строителство, твърдят те.

Ремонтът на „Графа“ вече доведе до едно дело. То се води срещу бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Вчера стана ясно, че съдебният процес срещу него започва на 30 септември 2019 г. Специализираният наказателен съд насрочи и втора дата за гледане на делото по общия ред – 9 октомври 2019 г.

Крусев бе предаден на съд за това, че в периода от 27 юни до 5 декември 2018 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. Разследващите твърдят, че по инициатива на Крусев е подменена виброизолационната подложка на трамвайното трасе с такава, каквато е предложил отпаднал от търга участник, но на по-висока цена. Прокуратурата пак пресметна щетите от 4 млн. лв., които бившият зам.-кмет по транспорта на София е нанесъл на общината.

В обвинителния акт обаче е записана сумата от 919 863,55 лв. Това е сборът от парите, които общината е платила за виброизолационна подложка на трамвайното трасе, както и за релси, които са поставени само по документи.

Трамвайните релси на завоя при улица „Алабин“ са били подменени и след това отчетени два пъти в два различни протокола, от което общината е ощетена с над 21 хил. лв.

Източник: Дума

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Калинките конституция не четат

Тези дни с изумление научавам как кметове от управляващото мнозинство въвеждат вечерен час…