Home Рубрики Ало, кмете! Гражданите на Ямбол бяха излъгани за пореден път! Нова болница, ама друг път

Гражданите на Ямбол бяха излъгани за пореден път! Нова болница, ама друг път

1 min read
0
0
288
"Новата" болница

Гражданите бяха излъгани за пореден път, че след година и половина Ямбол ще има болница. Не очакваме обяснение от виновните. Но Борисов сигурно очаква кмета и шефа на МБАЛ-а да му обясняват , защо поисканите пари не стигат. Доста шумна бе ПР-акцията преди три месеца, когато се дадоха парите, а забъркали тази каша мълчат.

loading...

Малко преди евроизборите премиерът дойде в Ямбол, разгледа сградата на бъдещия Болничния комплекс, погледна проектите и даде на Ямбол 27 000 000 лв, за да се доизгради обекта.

Снимките с усукващите се лакеи около Борисов обиколиха медиите, но хвалбите и тупането в гърдите не помогнаха на местните да спечелят вота в Ямбол.

Помним, че до преди година и половина същите тези познавачи твърдяха, че за доизграждането на болницата са нужни 12 млн. лв. Преди три месеца поискаха и им дадоха 27 млн. лв.. Обявиха търга и единствения участник обяви, че ще довърши обекта за 36 млн.лв!

И никой не обясни защо стана така, че поисканите и отпуснати пари не стигат. Едва ли са очаквали, че някоя фирма ще поиска 27 млн. лв за да доизгради обект струващ реално 36 млн. лв?! Явно толкова струва ремонтът, предвиден в заданието и изготвените технически проекти. Факт е, че само една фирма подаде оферта и то много над обявената в тръжните документи стойност. И то при условие, записано в документацията, че който даде над обявената стойност ще бъде отстранен. И въпрос имаше зададен към възложителя . И ясен отговор.

Фирмата е била наясно, че ще я отстранят и въпреки това е подготвила комплекта документи и е предложила цена с почти 10 млн. лв отгоре. Каквото и да се коментира , няма как това да не е направено нарочно и съзнателно. Или от фирмата са искали да се подиграят с възложителя, в случая директора на МБАЛ, или са в комбина с местните управляващи и обявяването на такава цена ще подпомогне кмета и директора на МБАЛ да ходят и да искат още пари.

Каквото и да е мислено, е ясно, че сега единствения изход е участникът да бъде отстранен и процедурата прекратена. Но се бавят вече три седмици и не пускат заповедта. Вярно е, че след това хората ще очакват в кратки срокове да бъде обявена нова процедура. Но готовност за това няма, защото и пари няма.

Няма късмет здравеопазването в Ямбол, защото болницата стана заложник на интереси. И да се случи някога да бъде завършена, то ще е за сметка на много изтекли милиони и то когато Ямбол опустее!

Местното управление излъга гражданите, излъга и правителството, което му отпусна точно толкова пари, колкото бяха поискани.

Мариета Сивкова

Общински съветник от БСП

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Калинките конституция не четат

Тези дни с изумление научавам как кметове от управляващото мнозинство въвеждат вечерен час…