Home Рубрики Ало, кмете! Гражданите на Ямбол бяха излъгани за пореден път! Нова болница, ама друг път

Гражданите на Ямбол бяха излъгани за пореден път! Нова болница, ама друг път

1 min read
0
0
209
"Новата" болница

Гражданите бяха излъгани за пореден път, че след година и половина Ямбол ще има болница. Не очакваме обяснение от виновните. Но Борисов сигурно очаква кмета и шефа на МБАЛ-а да му обясняват , защо поисканите пари не стигат. Доста шумна бе ПР-акцията преди три месеца, когато се дадоха парите, а забъркали тази каша мълчат.

Малко преди евроизборите премиерът дойде в Ямбол, разгледа сградата на бъдещия Болничния комплекс, погледна проектите и даде на Ямбол 27 000 000 лв, за да се доизгради обекта.

Снимките с усукващите се лакеи около Борисов обиколиха медиите, но хвалбите и тупането в гърдите не помогнаха на местните да спечелят вота в Ямбол.

Помним, че до преди година и половина същите тези познавачи твърдяха, че за доизграждането на болницата са нужни 12 млн. лв. Преди три месеца поискаха и им дадоха 27 млн. лв.. Обявиха търга и единствения участник обяви, че ще довърши обекта за 36 млн.лв!

И никой не обясни защо стана така, че поисканите и отпуснати пари не стигат. Едва ли са очаквали, че някоя фирма ще поиска 27 млн. лв за да доизгради обект струващ реално 36 млн. лв?! Явно толкова струва ремонтът, предвиден в заданието и изготвените технически проекти. Факт е, че само една фирма подаде оферта и то много над обявената в тръжните документи стойност. И то при условие, записано в документацията, че който даде над обявената стойност ще бъде отстранен. И въпрос имаше зададен към възложителя . И ясен отговор.

Фирмата е била наясно, че ще я отстранят и въпреки това е подготвила комплекта документи и е предложила цена с почти 10 млн. лв отгоре. Каквото и да се коментира , няма как това да не е направено нарочно и съзнателно. Или от фирмата са искали да се подиграят с възложителя, в случая директора на МБАЛ, или са в комбина с местните управляващи и обявяването на такава цена ще подпомогне кмета и директора на МБАЛ да ходят и да искат още пари.

Каквото и да е мислено, е ясно, че сега единствения изход е участникът да бъде отстранен и процедурата прекратена. Но се бавят вече три седмици и не пускат заповедта. Вярно е, че след това хората ще очакват в кратки срокове да бъде обявена нова процедура. Но готовност за това няма, защото и пари няма.

Няма късмет здравеопазването в Ямбол, защото болницата стана заложник на интереси. И да се случи някога да бъде завършена, то ще е за сметка на много изтекли милиони и то когато Ямбол опустее!

Местното управление излъга гражданите, излъга и правителството, което му отпусна точно толкова пари, колкото бяха поискани.

Мариета Сивкова

Общински съветник от БСП

Load More Related Articles

Check Also

Изключително чиста гадина

Да, наистина България може да се прекръсти на Абсурдистан. Червеи текат от чешмите на Врац…