Home Рубрики Ало, властта! Държавата има милиарди за магистрали, но няма 20 000 евро за едно дете

Държавата има милиарди за магистрали, но няма 20 000 евро за едно дете

1 min read
0
0
205
Средства лечение деца

Ученици от Сливен събират пари за операция свой съученик – Ивелин, болен от ДЦП. За да може другарчето им да продължава да посещава училище, да има нормален живот. 20 000 евро – толкова струва бъдещето на Ивелин. За операцията, която ще му даде това бъдеще. Други деца, вместо да си купят играчки, дават пари за съученика си. Респект към родителите, които  са ги възпитали.

А сега и аз да попитам? ЗАЩО? Защо се налага деца да събират пари за живота и здравето на друго дете? И да подчертая – здравно осигурено дете, с родители също плащащи си здравните осигуровки, плащащи данъци на държавата? ЗАЩО???

За какво ни е здравна система, която не ни лекува, ако нямаме допълнително да даваме пари? За какво да плащаме, след като ни оставят да умираме, ако не си плащаме допълнително? Къде е държавата, която позволява едно дете да няма бъдеще, но има пари например за 3 милиона лева за едно откриване на Европейска столица на културата – за няколко часа – 3 милиона. И нито евроцент за целият бъдещ живот на едно болно дете?

Има нещо много сбъркано. За какво плащаме – за асфалт и селфита от събития, или за живота на българите и нормалното им съществуване. Хората ли са последни в опашката на раздаване на пари на Територията? Да умират ли бедните?

Милиони за ремонти на улици, милиарди за магистрали, милиони за Председателството, милиони за заселване на „нови българи“ по проекта на синдикатите….а нямате няколко хиляди евро за едно българче?

Държавата явно не намира нещо нередно в това, че харчи нашите пари само в интерес на политиците. А не на народа си.

А ние събираме пари за живот и за здраве – в касички по магазини и учреждения – „Дарете, моля, „Н“ се нуждае от животоспасяваща операция“, „Моля, да съберем пари за „И“, трябва да го лекуват в чужбина, иначе ще умре“, „Моля ви, детето ни умира, дарете за лечение, което ще му позволи да живее“…Колко такива касички сте видели напоследък. Много са. Оставяме по някой лев с неприятното чувство, че нещо не е както трябва и гореща молба към Бог да помогне, след като държавата ни принуждава да ставаме просяци, за да живее.

И никой политик не казва нищо – омерта. Ние не сме важни. Само по време на избори.

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

4 дни със седем лева на ден!

И двете са на юбилейна възраст – някъде около 75, лицата им са свити и набръчкани като ста…