Home Рубрики Ало, властта! Какво сме? Протекторат? Колония? Управляващи, кажете!

Какво сме? Протекторат? Колония? Управляващи, кажете!

1 min read
0
0
190
US демокрация

Явно в САЩ презумпция за невиновност не съществува – кога и как доказаха, че съдията е корумпиран, кога го осъдиха, кога го наказаха ?!

loading...

С какво право чужда държава наказва български съдия за взето решение, което е по съвест и вътрешно убеждение, в рамките на неговите правомощия и при изпълнение на служебните му задължения, само защото не изнася на нейните политически доктрини?! Ние какво сме? Протекторат? Колония? Какво?

Хайде да излязат и да кажат управниците ни – те ли ни управляват или някоя чужда държава и ако е чужда държава да се каже ясно коя е тя и на какво основание?! Защото до сега ни тръбят че ме част от Европейски съюз, сега изведнъж се оказва, че САЩ се произнася по това дали наш служител на съдебната система е корумпиран или не, само защото ТЕ не одобряват неговото решение?!

Съдебната система у нас е деполитизирана, което означава че основанията да бъде пуснат или не един човек зад граница са само законови, а преценката дали това да бъде направено е само на съдията – той преценява само дали има опасност лицето да се укрие или не. В случая е преценил, че такава опасност няма и преценката му се е оказала съвсем правилна – лицето се е завърнало обратно в страната. С какво право чужда държава ще обсъжда неговото решение, при положение, че собствената ни държава няма такова право?!

КРБ Чл. 132. (Изм. – ДВ, бр. 85 от 2003 г.) (1) При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

За да се приеме, че някой е извършил престъпление от общ характер, той трябва да е обвинен, обвинението да е доказано и да има влязла в сила присъда! Този съдия няма такава.

ЗСВ Чл. 155. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: “Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!”.

Автор: Мариана Христова

Източник: Фейсбук

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Борисов, не плаши гаргите, ами ги вади ГЕРБ от парламента! Хайде, ако ти стиска и ако си мъж

Днес премиерът Борисов заплаши пряко президента на България с парламентарна криза, заявява…