Home Рубрики Анализи Един непретенциозен опит за анализ

Един непретенциозен опит за анализ

1 min read
0
0
110
Румяна Ченалова

Изключителната активност на прокуратурата по отношение на олигарсите – досегашни любимци на властта не е случайна.

loading...

Възможно е да е имиджов подход, но такъв не би бил възможен без знанието и одобрението на Борисов. В България принципът за разделение на властите се прилага така. От друга страна ударът срещу бизнеса на олигарсите, включително предприетите законодателни промени ще напълнят хазната, чието дъно се вижда отдавна. А и парите по еврофондовете спряха. Пълна хазна – обществени поръчки – крадене. Борисов ще се сдобие с могъщи врагове, но Гешев и целият репресивен апарат стои зад него.

Възможно е Борисов да не знае действителната причина. Тогава ударите целят прерязване на кръвоносната /парична/ система към ГЕРБ и Борисов и Гешев изпълнява нечий план.

През 2019г.Гешев посети няколко пъти САЩ и от ” няма да се кандидатирам за Главен прокурор” премина в другия полюс , при това единствен кандидат. Почти веднага разкри руски шпиони, а вчера обяви, че Русия пази Цветан Василев, унижавайки сръбските правосъдни органи, тяхната независимост и професионализъм.

Борисов и Тръмп подписаха споразумение, детайлите на което все още се финализират чрез конкретни договорки в писмена форма. В този смисъл правителството на Борисов трябва да е на власт.

За добро или лошо България е на кръстопът – между континенти, различни култури и съсед на Турция, която стана несигурен южен фланг на НАТО в Европа.

Интересите на САЩ биха били неосъществими в условията на корупция и липса на контрол. За това в споразумението залегна темата за борба с корупцията и идеята за промяна на Конституцията. Тук обаче американците сбъркаха. Не познават същината на българската психика , особената гордост на българина и чувството за национално достойнство. Обществото се взриви, а американците не подценяват обществените нагласи. По въпроса настъпи мълчание, а в последното изявление на американския посланик беше включена темата за Конституцията и правото на българския народ сам да решава тези въпроси.

Изневиделица беше наложена санкция на непознат за обществото български съдия – добре обмислен знак, че темата за корупцията не е само декларативна. И намек, че има други, а и че може би ще има санкции по акт Магнитски, каквото производство се осъществява по молба на Цв. Василев. Обявяването името на съдия Миталов вместо да успокои обществото го взриви. Отново сблъсък с гордостта на българина, а и израз на разочарование.

Общественото спокойствие е важно за целите на геополитическите интереси на САЩ и конкретните споразумения за което правителството трябва да остане на власт.

А че обществената нетърпимост клокочи като вулкан пред изригване е повече от очевидно. И страхът на Борисов е очевиден – рязката смяна на позиции, стопирането или отлагането на закони, количеството жандармерия по време на протести. За американците оставането на Борисов на власт е необходимо, но временно. За това не бяха обявени / за сега/ имената на Пеевски и Цацаров – това би довело до рухване на държавното управление. Но пък Гешев е активен и създава мощни врагове на Борисов, които със сигурност някому ще посочат интересни доказателства.

……….

Борисов е обречен. Присъствието му във властта е към края си.

Няма по – достойно от това народът, който някога го избрал да му покаже мястото което трябва да заеме – затвора, заедно с кохортата българоубийци. И няма никакво значение кой ще организира протестите. На площадите сме не за някого, а заради нещо много по значимо, което няма цвят и политическо звучене – бъдещето на България. Ще има служебно правителство, а после избори. И нека всеки с претенции към властта да докаже че милее за България.

Важното е да воюваме за машинното гласуване, което е сериозна гаранция за справедливост на изборния процес.

И най – важното – да не чакаме, да не спираме, да не се съмняваме, да не се страхуваме!

Огънят гори, когато хвърляме съчки в него и се превръща в пожар, когато сме много и обединени!

Автор: Румяна Ченалова

Източник: Фейсбук

loading...
Load More Related Articles

Check Also

COVID-19 окончателно разби либералното статукво

Със светкавична бързина си отива един свят, който смятахме за вечен. Светът, в който власт…