Home Рубрики Анализи Конспирология! “Шокиращата истина за коронавируса се разкрива: военни разработки и прилепи”?!

Конспирология! “Шокиращата истина за коронавируса се разкрива: военни разработки и прилепи”?!

2 min read
0
0
113
Коронавирус

Засега тази информация е в сферата на конспирологията. Дали е вярна или не, не се наемаме да кажем. Бъдещето ще покажи дали е така.

Публикуваме без редакторска намеса една статия, свързана с коронавируса, която тези дни се появи в редица уеб медии:

loading...

“През 2015 г. Nature публикува новина, че американските учени са създали коронавирус, който може да убива хората.

„Учените изследваха вируса SHC014, който беше открит при прилепите на подкови в Китай. Изследователите създадоха химерен вирус, състоящ се от повърхностния протеин SHC014 и основата на вируса на SARS, който беше пригоден да расте при мишки и имитиращи човешка болест. Клетките, заразени с химера на човешки дихателни пътища – доказателство, че повърхностният протеин SHC014 има необходимата структура, за да се свърже и инфектира ключовия рецептор на клетките. Това също причини заболяване при мишките, но не ги уби ”, се казва в материала.

„Експериментът, който създаде хибридната версия на коронавирус прилеп – свързан с вируса, който причинява SARS (тежък остър респираторен синдром) – беше подтикнат към дискусия дали си струва рискът да се създадат варианти на вируси в лабораториите с възможен пандемичен потенциал,“ – след това отбеляза публикацията.

Фактът, че експериментът е проведен, след като американските власти въведоха мораториум върху финансирането на изследвания за грипни вируси като SARS и MERS, също беше критикуван. В случая беше направено изключение.

„Изследването беше направено преди началото на мораториума в САЩ и американските национални здравни институти (NIH) позволиха да продължи, докато се преглежда от агенцията“, казва Ралф Барик, изследовател по инфекциозни болести в Университета на Северна Каролина в Chapel Hill, съавтор на проучването. , В резултат на това NIH стигна до извода, че работата не е толкова рискована, че да попадне под мораториума “, коментират авторите на материала.

През март 2020 г. публикация на уебсайта Nature беше редактирана чрез добавяне на предговор.

„Знаем, че тази история се използва като основа за непроверени теории за създаването на нов коронавирус, който причинява COVID-19.

Няма доказателства, че това е вярно; учените смятат, че едно животно е най-вероятният източник на коронавирус “, се казва в увода.”

Ние не се наемаме да кажем дали това е така или не, но е факт, че е разработван такъв вирус и са провеждани експерименти с него.

И още малко информация по темата от Wikipedia

Дали тази информация е истина или не, единствено бъдещето един ден ще покаже. Засега е в сферата на конспирологията.

Източници: rusvesna.su, nature.com

Load More Related Articles

Check Also

Коронавирусът. Хора, какво се случи с нас?

Как се промени животът ни от проклетия вирус? Какво се случи с нас, откакто сме на дистанц…