Home Рубрики Анализи Седмицата с Елена Гунчева. Какво се случи до днес, 4 май 2019 г.

Седмицата с Елена Гунчева. Какво се случи до днес, 4 май 2019 г.

2 min read
0
0
431
Елена Гунчева

Какво се случи през последните две политически седмици до днес, 04 май лето Господне 2019:

loading...

Въпреки Великден и Първи май и почивните дни заради тях, политиците отново успяха да отклонят вниманието на народа към себе си.

– КЪЩИ ЗА ГОСТИ БЕЗ ГОСТИ. Драмата с апартаментите на Цецку леко избледня на фона на информацията за десетки къщи за гости, построени с пари от еврофондовете, които вместо за развитие на селския туризъм, са послужили за развитие на жилищния комфорт на политиците и приближените им. Къщите за гости, се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и близки приятели. Някъде дори не са си направили труда и по един сайт да си направят и да изпълнят формалните изисквания за еврофинансирането. Леко злорадство сред матрияла пробуди обстоятелството, че този път и европейските данъкоплатци са се минали, защото парите, които нашенските байганьовци са „усвоили” за лични нужди, са от еврофондовете. Това предизвиква известно вълнение в европейските медии, които след години равнодушно наблюдение върху корупцията у нас, дружно се възмутиха и поискаха контрол. Всъщност „Гостгейт” доказа тезата ми, че всички плащаме вноската в ЕС, но само управляващата шайка си разпределя европарите към България.

– ПОРОЖАНОВИ РАБОТИ. Сред цялата тор на ситуацията, министърът на земеделието Порожанов настоява, че е в бял костюм. Въпреки че, зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова от най-благородни и безкористни чувства е помогнала на едни хора да си направят една къща за гости, като още по-благородно е оставила на сайта на къщата личния си телефон. Ех, каква грижа за хората! В медиите бяха изнесени факти за луксозна вила на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, построена с европейски пари, само някакви 380 000 лева. На фона на пенсии от 200 лева. Одобрението на субсидията е по времето на Румен Порожанов като шеф на ДФЗ, а в същото време Александър Манолев е бил зам.-министър на туризма. Той подаде оставка и беше обвинен в престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз.Порожанов твърди навсякъде, че контролът е засилен и стриктен. Вероятно го знае, тъй като одитът на ДФ „Земеделие” се осъществява от Антоан Порожанов, родният му син. То ако на сина си не се довериш за такива проверки, на кого?!?

– ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА. Както видяхме, Премиерът – Слънце беше безкрайно изненадан от тази потресаваща корупция с парите от еврофондовете. Той, видиш ли, десет години дори не е чувал за такова нещо. Порожанов пък беше безкрайно изненедан при въпроса синът му ли е проверявал къщите за гости. Те явно в тяхното семейство не си говорят за тез работи, всеки влачи и не споделя с другите.

– ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ. Точно на Разпети петък започна старта на предизборната кампания. Не че вече не течеше от месеци. Естествено, за забавление на матрияла замерянето с кал, обвинения и лъжи, бяха традиционни. Впечатлението обаче е, че хората вече не слушат. Те видяха! Видяха грозното лице на корупцията, престъпността и наглостта. Вече няма значение какво ще кажат политиците. Народът си е взел решението. Интересното при предизборната кампания на ГЕРБ е, че си я води Цецку, като сполетява всяко невинно българско градче и село и неистово, подобно на селска кифла, качва на страницата си селфита с куцо и сакато, което не го е досрамяло да се снима с него. И това на фона на твърденията на Борисов, че Цецку е катранът в кацата с мед на ГЕРБ и вече няма авторитет в партията. Странно, много странно. Но всъщност единственото, което искат хората е, двамата при бай Ставри, там да си изясняват отношенията. Строго, но справедливо!

– ПРАЗНИК НА РОБИТЕ НА ТРУДА. Първи май беше почивен ден, поредният. Не знам как успяваме да просперираме с най-много почивни дни на глава от населението. Но по-интересното е друго. Първо – „Детето на народа”, както сам се нарече Премиерът-Слънце, посочи, че той не празнувал Първи май, за него това не било празник, бил комунистически такъв. Явно не се интересува от историята. Свързана с любимата му Америка, защото именно там е поводът за честването на деня на работника и на труда. И исканията на работниците в САЩ на 01.05.1886 г., са за осемчасов работен ден и повече социални права на работниците. Всъщност това, което в момента е заложено в много от нормативните европейски актове, приети в Брюксел относно правата на работниците. Може и те да са комунисти!? Явно Борисов счита, че социалните права на работниците са глезотия, за която няма място в съвременния свят. А и как да бъде иначе, след като е първи приятел с Кирето, който обвинява жените в мързел, защото са родили и са останали да гледат бебетата си, вместо да работят по 10 часа на ден на минимална заплата.

– ПРОДАВАТ СЕ, МАМО, БЕЛИТЕ МАНАСТИРИ. Докато Премиерът- Слънце търсеше да изпрати иконописци и общините събираха пари да подпомогнат бедната Парижка община във възстановяването на Нотр Дам, се оказа, че заради дългове, ЧСИ продава Гигинският манастир. Явно на никого не е направило впечатление, че един православен български манастир е допуснато да стигне до това унизително положение. Ако бяха от мюфтийството, не се и съмнявам, че вече правителството щеше да е отпуснало безвъмездно средства за спасението на манастира. Ама нямат късмет миряните, православната вяра няма защитата на държавата. И тук донякъде започвам да разбирам Цецку, че по турско е било добре, било е някакво присъствие и изобщо проблем не сме имали. Защото тогава 500 години българите са събирали пари за изграждане на църкви и манастири, и училища, а сега, в свободна България, ги продават и ги затварят. Май сме по-роби оттогава!

– СТОЛИЧЕН КЪСЕН НЕКРОПОЛИЗЪМ. Данчето Софийска с придирчивия си самоковски вкус, е решила центърът на София в стил „късен некрополизъм”, като при разходки из Графа и центъра, човек остава с впечатлението, че е в някаква бутафорна версия на Долината на царете в Египет. Не толкова добро изпълнение, разбира се, но същото навяващо всемирна скръб и тъга. Тъгата стана още по-голяма, когато се установи цената на една пейка с кошче над десет бона за брой. Бравос, Данче, на село ще се гордеят с теб! Такова унижение за столичани никой не е успял да постигне.

Политиката става все по-мръсна и по-абсурдна. Борбата е явно безмилостна, защото, ако ГЕРБ загубят, губят не само властта. Хората са настроени не само за промяна, а и за възмездие и осъдителни присъди. Някои и за по-радикални действия спрямо отделни членове на правителството и ГЕРБ, които не е редно да се споменават. Пазете се от гнева на търпеливите!

Бог да пази България!

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

COVID-19 окончателно разби либералното статукво

Със светкавична бързина си отива един свят, който смятахме за вечен. Светът, в който власт…