Home Рубрики Анализи Седмицата с Елена Гунчева. Какво се случи до днес, 4 май 2019 г.

Седмицата с Елена Гунчева. Какво се случи до днес, 4 май 2019 г.

1 min read
0
0
396
Елена Гунчева

Какво се случи през последните две политически седмици до днес, 04 май лето Господне 2019:

Въпреки Великден и Първи май и почивните дни заради тях, политиците отново успяха да отклонят вниманието на народа към себе си.

– КЪЩИ ЗА ГОСТИ БЕЗ ГОСТИ. Драмата с апартаментите на Цецку леко избледня на фона на информацията за десетки къщи за гости, построени с пари от еврофондовете, които вместо за развитие на селския туризъм, са послужили за развитие на жилищния комфорт на политиците и приближените им. Къщите за гости, се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и близки приятели. Някъде дори не са си направили труда и по един сайт да си направят и да изпълнят формалните изисквания за еврофинансирането. Леко злорадство сред матрияла пробуди обстоятелството, че този път и европейските данъкоплатци са се минали, защото парите, които нашенските байганьовци са „усвоили” за лични нужди, са от еврофондовете. Това предизвиква известно вълнение в европейските медии, които след години равнодушно наблюдение върху корупцията у нас, дружно се възмутиха и поискаха контрол. Всъщност „Гостгейт” доказа тезата ми, че всички плащаме вноската в ЕС, но само управляващата шайка си разпределя европарите към България.

– ПОРОЖАНОВИ РАБОТИ. Сред цялата тор на ситуацията, министърът на земеделието Порожанов настоява, че е в бял костюм. Въпреки че, зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова от най-благородни и безкористни чувства е помогнала на едни хора да си направят една къща за гости, като още по-благородно е оставила на сайта на къщата личния си телефон. Ех, каква грижа за хората! В медиите бяха изнесени факти за луксозна вила на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, построена с европейски пари, само някакви 380 000 лева. На фона на пенсии от 200 лева. Одобрението на субсидията е по времето на Румен Порожанов като шеф на ДФЗ, а в същото време Александър Манолев е бил зам.-министър на туризма. Той подаде оставка и беше обвинен в престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз.Порожанов твърди навсякъде, че контролът е засилен и стриктен. Вероятно го знае, тъй като одитът на ДФ „Земеделие” се осъществява от Антоан Порожанов, родният му син. То ако на сина си не се довериш за такива проверки, на кого?!?

– ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА. Както видяхме, Премиерът – Слънце беше безкрайно изненадан от тази потресаваща корупция с парите от еврофондовете. Той, видиш ли, десет години дори не е чувал за такова нещо. Порожанов пък беше безкрайно изненедан при въпроса синът му ли е проверявал къщите за гости. Те явно в тяхното семейство не си говорят за тез работи, всеки влачи и не споделя с другите.

– ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ. Точно на Разпети петък започна старта на предизборната кампания. Не че вече не течеше от месеци. Естествено, за забавление на матрияла замерянето с кал, обвинения и лъжи, бяха традиционни. Впечатлението обаче е, че хората вече не слушат. Те видяха! Видяха грозното лице на корупцията, престъпността и наглостта. Вече няма значение какво ще кажат политиците. Народът си е взел решението. Интересното при предизборната кампания на ГЕРБ е, че си я води Цецку, като сполетява всяко невинно българско градче и село и неистово, подобно на селска кифла, качва на страницата си селфита с куцо и сакато, което не го е досрамяло да се снима с него. И това на фона на твърденията на Борисов, че Цецку е катранът в кацата с мед на ГЕРБ и вече няма авторитет в партията. Странно, много странно. Но всъщност единственото, което искат хората е, двамата при бай Ставри, там да си изясняват отношенията. Строго, но справедливо!

– ПРАЗНИК НА РОБИТЕ НА ТРУДА. Първи май беше почивен ден, поредният. Не знам как успяваме да просперираме с най-много почивни дни на глава от населението. Но по-интересното е друго. Първо – „Детето на народа”, както сам се нарече Премиерът-Слънце, посочи, че той не празнувал Първи май, за него това не било празник, бил комунистически такъв. Явно не се интересува от историята. Свързана с любимата му Америка, защото именно там е поводът за честването на деня на работника и на труда. И исканията на работниците в САЩ на 01.05.1886 г., са за осемчасов работен ден и повече социални права на работниците. Всъщност това, което в момента е заложено в много от нормативните европейски актове, приети в Брюксел относно правата на работниците. Може и те да са комунисти!? Явно Борисов счита, че социалните права на работниците са глезотия, за която няма място в съвременния свят. А и как да бъде иначе, след като е първи приятел с Кирето, който обвинява жените в мързел, защото са родили и са останали да гледат бебетата си, вместо да работят по 10 часа на ден на минимална заплата.

– ПРОДАВАТ СЕ, МАМО, БЕЛИТЕ МАНАСТИРИ. Докато Премиерът- Слънце търсеше да изпрати иконописци и общините събираха пари да подпомогнат бедната Парижка община във възстановяването на Нотр Дам, се оказа, че заради дългове, ЧСИ продава Гигинският манастир. Явно на никого не е направило впечатление, че един православен български манастир е допуснато да стигне до това унизително положение. Ако бяха от мюфтийството, не се и съмнявам, че вече правителството щеше да е отпуснало безвъмездно средства за спасението на манастира. Ама нямат късмет миряните, православната вяра няма защитата на държавата. И тук донякъде започвам да разбирам Цецку, че по турско е било добре, било е някакво присъствие и изобщо проблем не сме имали. Защото тогава 500 години българите са събирали пари за изграждане на църкви и манастири, и училища, а сега, в свободна България, ги продават и ги затварят. Май сме по-роби оттогава!

– СТОЛИЧЕН КЪСЕН НЕКРОПОЛИЗЪМ. Данчето Софийска с придирчивия си самоковски вкус, е решила центърът на София в стил „късен некрополизъм”, като при разходки из Графа и центъра, човек остава с впечатлението, че е в някаква бутафорна версия на Долината на царете в Египет. Не толкова добро изпълнение, разбира се, но същото навяващо всемирна скръб и тъга. Тъгата стана още по-голяма, когато се установи цената на една пейка с кошче над десет бона за брой. Бравос, Данче, на село ще се гордеят с теб! Такова унижение за столичани никой не е успял да постигне.

Политиката става все по-мръсна и по-абсурдна. Борбата е явно безмилостна, защото, ако ГЕРБ загубят, губят не само властта. Хората са настроени не само за промяна, а и за възмездие и осъдителни присъди. Някои и за по-радикални действия спрямо отделни членове на правителството и ГЕРБ, които не е редно да се споменават. Пазете се от гнева на търпеливите!

Бог да пази България!

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Защо Гешев иска да разследва държавния глава?

Законно ли е прокуратурата да образува проверка и разследване, ако “са налице призна…