Home Рубрики Анализи Седмицата с Елена Гунчева: Какво се случи на Територият до днес, 8 юни 2019-та

Седмицата с Елена Гунчева: Какво се случи на Територият до днес, 8 юни 2019-та

1 min read
0
0
452
Елена Гунчева

Какво се случи на Територията до днес, 08 юни лето Господне 2019:

loading...

– СКАНДАЛ НА СЕДМИЦАТА – СУБСИДИИ. Скандалът на седмицата са субсидиите на партиите. След дълги години неправилни изчисления, стана ясно, че партиите не само получават скандалните 11 лева на получен глас по време на избори, но и тези субсидии също са надписвани и неправомерно са получавани още милиони отгоре. Финансовият министър, който в друга държава би трябвало не само веднага да му бъде поискана оставката, но и да му бъде повдигнато обвинение за незаконно разхищение на държавни пари, лежерно обясни, че грешката е техническа, какво толкоз и отказа да поеме отговорност. Скандал след скандал. Затова и Борисов внесе предложение субсидията да се намали на 1 лев на получен глас. С логичното и разумно обяснение, че след като го обвиняват и действат извънсистемно, и той ще действа така – тоест – внасям го на инат, да видим как ще се справите. Пример за цялото ни безумно законодателство. Никакъв разум, само инат и политически дивиденти. Разбира се, субсидия трябва да има, но в разумни граници. И освен субсидия, промяна в Закона за политическите партии като се даде възможност на партиите да се самоиздържат. Общоизвестен факт е, че не могат да се издържат само от членски внос, защото реалният брой партийни членове е много под официално обявения такъв, а за да привлекат повече хора, партиите слагат членски внос на цената на една маруля, че дори и по-малко.

– ЗНАКОВА СРЕЩА РАДЕВ-ПУТИН. Политическата новина на седмицата е безспорно посещението на Президента Радев в Санкт Петербург на икономическия форум, по покана на руския президент Владимир Путин. Достойно и авторитетно представяне на Румен Радев, който отсрами България след унизителните срещи на Главната Мутра на Републиката с Медведев и руския президент. На силната му реч се отдаде достойно признание от присъстващите държавни ръководители, като Путин също я оцени високо. За първи път от години български държавен глава представи достойно България, защити суверинитета ни срещу упрека на Путин /въпреки че руският президент напълно основателно подчерта, че всъщност нямаме суверинитет, а сме колония на ЕС/. И отново да кажа, че кадрите решават всичко. Историята се прави от личности! Не от мутри!

– УНИЩОЖИТЕЛЕН ДОКЛАД НА ЕК. Едва изчаквайки да минат изборите за евродепутати и ЕК представи последният си доклад за „напредъка” на България. Корупция, липса на правосъдие, няма осъдени политици, няма свобода на словото, няма добра охрана на външните граници. Общо взето, ни нарекоха идиотчето на съюза…..Не че има някой учуден. Това, което те виждат, е върхът на айсберга. И каквото и да кажат, няма да изрази мнението на българите. По-интересното е, че въпреки, че всяка една похвала и потупване по главата са немедлено отразени от гербавите и лично от Борисов, критиката някак си я подминаха в пълна омерта. Все едно няма доклад. Тук – там се промъкнаха ядни забележки, че не било точно така, имали сме огромен прогрес. Цъфтим и връзваме /даже и окапваме по мои наблюдения/. Забавно беше и посещението на холандския министър Стеф Блок: Баце незабавно качи снимки и селфита с него, естествено нахилен като пача от любимата си поза – потупан по главата от чужд политик. Но нито дума за това, че Блок в прав текст ни каза, че ще видим Шенген през крив макарон, защото Холандия няма да допусне толкова корумпирана държава, с лоша инфраструктура, липса на правосъдие и липса на добра охрана на външните граници, да влезе в шенгенското пространство. Нещо неясно дори за обрания интелект на Баце? Отново омерта. Само Жорко Дантелата изригна Блок да си гледал Холандия и да не се бъркал. И той – Дантелата, съжалявал холандските граждани, че си имат такива политици. И ние съжаляваме, че си имаме такива като него и никакви други. Това е положението. Заповед от Баце – могат да хвалят чуждите политици, нямат право да го критикуват. Към Главната Мутра на републиката – само „конгречулейшънс”, иначе се цупи и изпада в нарцистична депресия….

– РАМБО И ВИНЕТУ. Поредният резил на Баце е срещата му със Сталоун. Снимките естествено веднага бяха качени на страницата на Баце, явно в болното си съзнание си се представя на равен на един български Рамбо. Без естествено, да забележи погледът на Сталоун и забележката му, че още не е научил английски….но типично за заболяването на Баце е да вижда само възхищение и нищо друго, а иронията и критиката да ги подминава, защото не може да ги осъзнае. Забавно е да се гледа страницата на ГМР във фейсбук – много селфита, хвалби /Айшето, дето го хвали, продължава, но и той не се срамува сам да си са хвали, защото, сам както се похвалиш, друг няма да успее/, но никакви политически послания, никакъв зачатък на мисъл….еми…Баце!

– МИЛИАРДИ ЗА ТАРАЛЯСНИЦИТЕ. Конгресът на САЩ милостиво одобри рамката за преговорите на около 1,6 милиарда долара. Въпреки клетвите на Баце, Цецку и прочие мислители и преговарящи, се оказа, че отстъпки няма да има, нищо че купуваме пластмасово моделче на самолет от китайски магазин, опаковано в луксозна кутия за цена с пъти над реалната. Няма да има разсрочено плащане, Чичо Сам си иска парите незабавно. Ама за таралясниците ще почакаме- две, три години…пък тогаз ще видим, може и да ни ги доставят. С половин уста политиците признават, че преговорите не са особено успешни откъм цена. Но пък Горанов гордо заяви, че България като една просперираща държава, веднага може да извади два милиарда лева и да ги плати на Чичо Сам. А пенсионерите гледат новината на една кофичка кисело мляко и се чудят с пенсия от 200 лева как да оцелеят. Но няма значение, осем самолета от миналия век след три години са ни по-важни от хората. А и да не разочароваме стратегическия ни партньор. Ей, Турция, понеже са много прости, си купиха руски ракетни системи и САЩ им изгониха летците на обучение. Политиката е търговия, търговията е политика…..

Нормална политическа седмица на Територията. След лекото пораздвижване покрай изборите, дълбоката апатия и безразличие отново обзеха матрияла, който се задълба в ежедневните си битови проблеми. Скандалите продължават в политиката, но това не впечатлява никого. Вече сме тренирани и всяко чудо е не за три дни, а за три часа, а вече сме обучени в политиката да помним като еднодневките. За да могат и отново и отново да ни лъжат.

Предстоят интересни политически събития – ще може ли Корнелия Нинова да се наложи на герберастката опозиция в БСП, Цветанов ще се изкуши ли да тръгне срещу Борисов и отново да се включи в активната политика, хората ще протестират ли срещу новите цени на всичко от първи юли, или отново ще псуват на майка и ще продължават да си лежат по диваните с евтина бира в ръка…..всички са в очакване на края. А той за държавата ни не е толкова далеч.

Защото България е названието, а българите са същността. Без българи я няма и България. Но май вече никой не се интересува. Над 80 % от българите мислят само за материалните блага. Затова – продайте държавата, разпределете парите и да се махаме оттук. Това май най-много устройва материала…..

Елена Гунчева

loading...
 • Упражнения за дебили

  Упражнения за дебили

  Онаниев отново законоблудства вчера, като е издал четири заповеди, коя от коя по-дебилна. …
 • Моментна снимка на Територията

  Моментна снимка на Територията

  Добре дошли на Територията! Тук е страната на неограничените възможности, безумните кошмар…
 • Президентът сне доверието от правителството

  А вие защо биете …..?

  Скандалите в България са ежедневни и всичките са свързани с управляващата шайка герберасти…
Load More Related Articles

Check Also

COVID-19 окончателно разби либералното статукво

Със светкавична бързина си отива един свят, който смятахме за вечен. Светът, в който власт…