Home Рубрики Анализи Социологически прогнози преди евровота

Социологически прогнози преди евровота

1 min read
0
0
269
Андрей Райчев

„Ключов момент, с изравняване на двете сили, които много дълго време се настигаха една друга”, това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” по БТВ социологът Андрей Райчев.

„Течеше много дълъг процес, БСП стапяше една преднина от 5-6 пункта, която години, години беше. И започна бавно да се топи. И за пръв път, миналия месец, не само водещите агенции, но повечето агенции установиха, че се е разместило. Не с много, моите колеги казват, че около един пункт води БСП, т. е. има реален шанс да победи”, допълни той.

По думите му, това зависи от броя на хората, които ще се явят на изборите. „Тъй като този брой не може да се предвиди, всички прогнози са условни”, посочи Райчев.

„Има цели три партии, които са някъде там. И затова не можем да познаем най-главния въпрос, колко партии ще излъчат депутати. Сигурни са, разбира се, ГЕРБ и БСП, сигурна е абсолютно ДПС”, прогнозира Райчев.

Според неговите прогнози десните партии все още не могат да се предвидят.

Относно Патриотите, Райчев е на мнение, че там прогнозата е по-сложна.

„От Патриотите остана Джамбазки. И то с опит, много интересен политически опит. Т. е. Джамбазки и силите около него предприемат опит да покажат на българите нелиберално дясно”, поясни той.

„По принцип, никоя прогноза не може да говори за 17-те депутата, ние трябва да говорим за 16-те. 17-ят депутат е непредвидим. На всичко отгоре, към това се добавя една допълнителна особеност на тези избори. Тя се състои в следното: ГЕРБ с всички сили и основателно се опитват да правят европейски избори, БСП не ще въобще да обсъжда това. Т. е., те с два мотива отиват. Едните отиват, някак си европейски избори да правят, другите отиват, да свалят ГЕРБ. И това е много силен мотив”, каза още Андрей Райчев.

Load More Related Articles

Check Also

Седмицата с Елена Гунчева: Какво се случи на Територият до днес, 8 юни 2019-та

Какво се случи на Територията до днес, 08 юни лето Господне 2019: – СКАНДАЛ НА СЕДМИ…