Home Рубрики Интервю с ... Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще ги загубят катастрофално!

Елена Йончева: Ако изборите са честни, ГЕРБ ще ги загубят катастрофално!

1 min read
0
0
133
Елена Йончева

Няма политически субект в Народното събрание, с който БСП да разговаря. Това даже не е шайка, а организирана престъпна група. Това заяви говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева в предаването „Неделя 150“ на БНР.

„Това е банда, която има свой главатар, свой вожд и последното гласуване, нарушаването на Изборния кодекс, нарушаването на българските закони само доказва това“, добави Йончева.

Според нея всяка година от България изтичат 11 милиарда евро заради корупция и това е извод, който е направила групата на Зелените в Европейския парламент по данни на ЕВРОСТАТ, ОЛАФ и Европейската комисия.

Йончева каза още, че България е в ЕС от 10 години и въпреки помощта на Брюксел е слязла на дъното по всички европейски показатели.

„Чуждестранните инвестиции за последните 10 години са паднали 11 пъти, а за 2018 година са с 40% по-малко, отколкото за 2017-а“, посочи Йончева.

Според нея причините за спада на чуждестранните инвестиции по доклад на Световната банка са три – корупция, липса на предвидимост и лоша съдебна система.

Само през януари 4 фабрики затвориха и отидоха в Румъния, където средната заплата е по-висока, каза още депутатката.

Йончева каза, че БСП няма да се върне в парламента, въпреки че ГЕРБ даде ясна заявка да се откаже от промените в Изборния кодекс, защото „са отнети правата на гражданите и няма шанс за честни избори“.

„За първи път в парламента се погазва закон. Досега такова нещо не се е случило“, коментира говорителката на парламентарната група на БСП.

Елена Йончева подчерта, че е погазен Изборният кодекс и правата на българските граждани: “Ако БСП не беше реагирала категорично с излизане от НС, тогава хората щяха да влязат в парламента”.

Като пример за погазване на изборните правила Йончева посочи, че машинното гласуване е прието със закон през 2014 г. и 5 години не е въведено, а сега на практика се обезсмисля.

ГЕРБ нямат шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално, заяви говорителят на ПГ на “БСП за България”

Според нея машинното гласуване дава 2/3 шанс да не се манипулират изборите. Тя обясни, че през 2017 година 294 000 бюлетини са били обявени за невалидни и това са незачетени гласове на български гласоподаватели.

“Има техническа възможност да бъдат осигурени машините. В ИК е казано, че през 2019 г. всички изборни секции трябва да са снабдени с такива. Интерес обаче от машинното гласуване имат всички политически партии, които няма да участват в изборните машинации”, каза говорителят на ПГ на “БСП за България”.

Тя коментира и че избирателните списъци трябва да се изчистят.

2 милиона българи живеят в чужбина, но имат адресна регистрация и тук – затова има опасност с техните регистрации да се злоупотребява.

Йончева акцентира, че в ИК се казва, че трябва да има публичен регистър на избирателите, където хората ще могат да видят дали някой е гласувал от тяхно име.

“ГЕРБ не искат да го направят, за да могат да използват тази възможност за манипулации”, заяви тя.

Левицата настоява и взимането на решения в изборните комисии да става с мнозинство 2/3.

“Това обаче затруднява ГЕРБ и те избраха да бъде с мнозинство 50+1. Това означава, че техните представители в комисиите ще могат да взимат решенията сами. Това не е демократично”, заяви говорителят на ПГ на “БСП за България”.

Йончева допълни, че ГЕРБ са отнели правото по съдебен ред да се обжалват решенията на изборните комисии с касационна жалба пред Върховния административен съд.

“Стъпка по стъпка се орязват правата на гражданите и се създават условия изборите да бъдат манипулирани. Каква друга може да бъде причината на ГЕРБ да постъпва по този начин, освен за да имат възможност за манипулации? Няма друга логика и българските граждани го виждат”, каза тя.

ГЕРБ няма шанс за победа, ако изборите са честни. Те ще загубят катастрофално, подчерта Йончева. Тя изтъкна, че близо 70% от българите смятат, че изборите у нас се провеждат по нечестен начин.

 • Мариета Сивкова

  Пак измамени…

  След днешното решение на Министерски съвет за осигуряване на парите на ТРИ ТРАНША през пер…
 • Катя Георгиева

  Лекуват лекарите, а не сградата

  Ще имаме ли нова болница в Ямбол до година и половина? Това е основният въпрос, който си з…
 • Борисов в Ямбол

  Създай проблем, реши проблем

  Днес Премиерът-Слънце ощастливи Ямбол, като в типично неговия си скромен и сдържан стил, с…
Load More Related Articles

Check Also

Калоян Методиев: Нинова е моралният победител! НС на БСП се опита да направи вътрешнопартиен пуч!

– Г-н Методиев, това, което се случи вчера относно подредбата на листата на БСП за п…