Home Рубрики Интервю с ... Калоян Методиев: Нинова е моралният победител! НС на БСП се опита да направи вътрешнопартиен пуч!

Калоян Методиев: Нинова е моралният победител! НС на БСП се опита да направи вътрешнопартиен пуч!

2 min read
0
0
572
Калоян Методиев

– Г-н Методиев, това, което се случи вчера относно подредбата на листата на БСП за предстоящите европейски избори, е по-скоро сигнал, че надделя вътрешната опозиция или че по демократичен начин се реди листата в партията?

loading...

– Всичко, което казвате, е така. Цяла България стана свидетел на демократичния характер на редене на листата. От гледна точка на победител, за мен моралният победител еднозначно е Нинова. Което е дългосрочен капитал в политиката. Вътрешната опозиция не разполага в момента с моралния рупор, за да има претенцията да формира политика. Това, което ги събира като група, е единствено идеята да я сменят, а не идеята да спечелят избори. Станишев беше инструментът в ръцете на тази разнородна група, която търси пътя към властта на всяка цена, с всички средства, под сянката на своето минало.

– Казвате, че г-жа Нинова е победителят от всичко това. В какъв смисъл обаче? Тя след това каза, че не носи отговорност за гласуваната листа и я прехвърля на Националния съвет – тоест оттук нататък какъвто и да е резултатът на БСП, няма да е лична отговорността. Заради това ли е победителят или заради нещо друго?

– Не, от гледна точка на това, че тя искаше да поеме отговорност – пое я, предложи с ръководството определена подредба, очевидно тя не се прие с идеята едно единствено име да бъде вкарано на всяка цена. На живот и смърт Станишев трябваше да бъде вкаран някъде, дори на унизителното 5-то място. По отношение на отговорността, за мен това е доста емоционално изказване, направено непосредствено след тежката им сбирка. От гледна точка на отговорност, наистина трябва този Национален съвет да я поеме, защото се опита да направи един вътрешнопартиен пуч, само и само, за да се бламира ръководството по време на кампанията, а не да се гони изборна победа, която трябва да цел на една партия преди избори.

– С тази листа, постижима ли е тази цел сега?

– Да, новата листа е интересна от гледна точка на това, че има младежки профил. Не познавам втория и третия като публични имена, но са млади хора, които дават свежест, импулс. Сигналът е за обновление, така че падна мантрата, която месеци наред се лансираше, че се подготвя някаква евроскептична листа. В този вид листата е балансирана.

– Да ви попитам, присъствието в тази листа на Иво Христов, спира ли дебата за това дали може да бъде създадена партия около президента?

– Такъв дебат няма. Има медийни спекулации и публикации. Включването на г-н Христов е по-скоро символ, по-скоро знак. Мисля, че това е опит за консолидация на хората, които смятат, че България трябва да претърпи определени промени. Моделът, който съществува в момента, и който съществува дълги години в държавата, е лош. Той трябва да бъде сменен. И включването му в именно такъв знак – от коя страна на бариерата застава и президентската институция и самият г-н Христов.

– Изборът на Иво Христов да влезе в листата не БСП, не се ли превръща в знак за това колко близки са отношенията между президентската институция и БСП? В крайна сметка президентът бягаше от това в един момент, да не се асоциира чак така.

– Да, но в момента, особено след „Апартаментгейт“, който разтресе държавата, се видя, че в България има две реалности и всеки трябва да избере от коя страна на линията е – дали е за промяната или за статуквото. В този смисъл тук не е толкова важна партията БСП, защото виждате, че тя не единна. Половината Национален съвет очевидно е прокси на ГЕРБ и тежненията са някакъв вид голяма коалиция, докато другата половина за промяна. Както за промяна да други демократични организации в страната, които участват в тези избори. Разделенията тук не са „за“ и „против“ една партия – това са ценностни различния между статукво и промяна. Президентската институция очевидно е тази, която залага на промяната.

– Според вас, ще наблюдаваме ли тежка битка на преференции? Онези, които подкрепят Станишев да се активизират, което пък, от друга страна, може би, би допринесло като цяло за резултата на БСП?

– Не просто тежка битка. Ще е титанична битка на преференции!  Преференциите влизат като основно оръжие в цялата кампания, защото, първо, изходът от битката не е предизвестен. Много са близко първите две формации. Второ, има неудовлетворение от местата в листите навсякъде. Така че преференциите ще са мощно оръжие, което ще се използва.

Самият Станишев ще се опитва със зъби и нокти, с целия си медиен ресурс, който се очевидно е голям, както се видя през последните месеци, да се опита да промени мястото си. Но пък и неговите опоненти в БСП и в обществото, които също не са никак малко, ще се мобилизират да го изместят назад, защото влизането му в листата на 5-та позиция стана на инат.

– Тоест, тази вътрешнопартийна конфронтация ще продължи през преференциите, според вас?

– Да, напълно. Тя вече започна. Това, което виждам по форумите, е различните групи да започват да се мобилизират именно в битката с преференциите, което прави интригата от изборите още по-интересна.

– Казахте, че са много близките резултатите на първите две големи партии, които ще влязат в най-ожесточена битка. Този раздор в БСП, ще се отрази ли на тези толкова близките резултати?

– Всяко нещо се отразява на резултатите. Но това, което ми прави впечатление е, че в последната година живеем в толкова много скандали, че този на НС на БСП ще бъде захлупен много бързо от нов скандал – днес, утре, вдругиден, няма значение кога. Живеем в такъв тип управление, в такава парадигма. Парадигмата на управление без резултати, но за сметка на това с много скандали. Така че, БСП и вътрешните му проблеми може би ще минат на заден план, захлупени от нещо друго, после пак ще излязат на преден план. Ще присъстват в кампанията, но няма да са определящи, няма да са доминиращото, форсмажорното, няма да имат решаващо значение за изхода от надпреварата.

– Последно да ви попитам, като цяло, гледайки вече листите на основните опоненти и на ГЕРБ, и на БСП, какъв тип противопоставяне да очакваме в кампанията?

– Трябва да очакваме противопоставяне по оста управляващи-опозиция най-схематично казано. Инструментът в ръцете на опозицията са именно корупционните скандали около управлението, които не стихват. Това ще бъде основна тема, основната битка в кампанията. И вече на една втора плоскост, групата от националистически формации ще се занимава предимно с проблема около цигански въпрос, етническото напрежение. Това ще са двете нива, които ще доминират кампанията.

– В този ред на мисли, няма ли да остане европейският дебат на заден план, каквато е идеята на тези избори?

– Той остана много отдавна назад. България няма как да участва в такъв дебат, защото има свои нерешени много тежки проблеми. На последно място e в ЕС, така че първо ще оправя себе си, а след това ще може да участва в какъвто и да е дебат. Реалността ни принуждава да се концентрираме върху вътрешното си положение.

Интервю на Невена Николова (БНР- Шумен)

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Васил Божков: България се управлява от хунта

България се управлява от хунта! Няма закони. Аз съм невинен. Трябва да се върна, но чакам …