Home Рубрики Коментарът на ... Ама кой да ти мисли….

Ама кой да ти мисли….

2 min read
0
0
75
Данъци

При посещението си в община Садово днес, Президентът Румен Радев на брифинг посочи и проблемите в данъчната политика на правителството и най-вече изрази мнение, че е по-добре да се въведе прогресивен данък. Изразеното от Президента становище изцяло съответства на това, което и аз мисля, а и много икономисти. Плоският данък, макар и въведен от лява партия, обслужва според мен само богатите. Този данък е лесно събираем, но несправедлив.

loading...

Няколко думи по темата:

Вече повече от десетилетие в България има плосък /пропорционален/ данък върху доходите на физическите лица – 10 %, без значение от размера на годишния доход на лицето. На пръв поглед изглежда справедливо. Но икономическите измерения са различни. Както и социалните. Защото има разлика дали ти взета 10 % от 600 лева, или 10 % от 6000 лева. Именно тази система в България прави богатите още по-богати, а бедните все по-бедни. При облагането на минималната работна заплата, тя става още по-ниска, защото необлагаем доход няма.

По света и в най-развитите и социални държави е прието богатите да плащат по-висок данък като социална справедливост. Принципът е: – колкото по-високи доходи – толкова по-големи данъци. По този начин чрез парите на богатите се осигуряват пари за социални дейности, за пенсии, за здравеопазване и образование, а най-бедните са освободени от данъчното бреме и техните доходи са необлагаеми. Така им се дава социален шанс – да стъпят на крака и да живеят нормално.

Данъчната политика е в основата на все по-голямото неравенство между бедни и богати в България. За десет години плоският данък не изпълни задачите, които му възлагаха – да привлече инвеститори, да се осигури по-голяма събираемост на данъците, да остави повече пари у хората. Напротив, стигна се до голяма данъчна тежест точно върху хората с най-малки доходи, защото и без това ниските им доходи се облагат.

Голяма част от икономистите и обществото искат промяна на данъчната политика, преосмисляне на видовете данъчна система и преминаване към прогресивната данъчна система.

При прогресивната система на данъчно облагане данъчната ставка се изменя по предварително избрана прогресия, а данъчното задължение нараства прогресивно с увеличаване на данъчната основа. Тази система на облагане води до промяна в съотношението на доходите, установено преди данъчното облагане. Ето защо този вид данъчно облагане е по-изгодно за по-ниските доходи и по-неизгодно за по-високите доходи.

И естествено е, че богатите не са съгласни с това. Защото плоският данък им позволява у тях да остават повече пари – за круизи, за нови коли, къщи, за задоволяване на техните нужди, докато същият плосък данък изяжда от и без това ниският доход на работниците.

Извънредното положение извънредно влоши хаоса на територията. И без това хаоичното и крадливо управление достигна нови дъна. Грижата за хората, която никога не е била приоритет за правителството, съвсем отстъпи на заден план пред желанието на управляващите да усвояват пари на всяка цена.

Затова е време за сериозна обществена дискусия относно данъчната политика в България. Защото сега бедните на практика плащат повече от богатите. И не получават нищо насреща.

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Никой не ви е канил!

Краварите са решили да дислоцират войските си от Германия, като на България се била паднал…