Home Рубрики Коментарът на ... Ама много сме толерантни

Ама много сме толерантни

2 min read
0
0
35
Толерантност по български

Тъй като България е европейска държава от повече от 1338 години,  по този повод се замислих колко голяма е толерантността ни към европейците.

loading...

Подчертавам, че ние никога не сме се бъркали на европейците с техните европейски ценности да горят вещици на клади – по площадите и да умирисват градовете си на печено човешко. Ние – българите, не сме се месили на европейците, когато Инквизицията е измъчвала стотици хиляди хора с методи, които предизвикват погнуса дори в ордите на Чингиз хан. Ние не сме се бъркали на европейците, когато са заключвали жените си с железни колани, за да ги опазят /няма да коментирам в тази връзка комплексите на мъжете и хойкането на жените/.  Ние не сме им се бъркали, когато са откривали нови континенти и са избивали местното население и са ограбвали златото му. Ние не сме им се бъркали, когато са си имали роби и са експлоатирали деца…..всъщност ние – българите, сме били изключително толерантни към навиците на европейците.

Но освен толерантни, сме били и твърдоглави, защото категорично сме отказали точно тия европейски ценности да ги допуснем в България. Дори цар Калоян нелюбезно и твърдо отклонява поканата на император Балдуин да се включим в голямото европейско семейство, като станем част от Латинската империя. Всъщност, като се замисля, на цар Калоян определено са му липсвали либерални ценности, толкова тачени днес в Брюксел. Ама пък ние си го харесваме!

Всъщност ние 13 века се опитваме да не допуснем европейските ценности в България и именно заради това сме оцелели като национална идентичност, народ и държава. Ако бяхме ги приели, и в България щяха да горят клади и да измъчват хора, защото са вещици.  Щяха да горят книги и имат роби. Много европейско, нали?

Днес потомците на същите европейци, които са горили хора по кладите и са подкрепяли Инквизицията, ни убеждават в необходимостта от прайдове и правата на велосипедни части. Простете, ама не ме кефите!

И да напомня думите на друг български велик владетел – хан Крум Страшни, който също много нелиберално отказва да развее флага на Византийската империя над българската столица. Дори е известен с арт-терапията си заради стреса от битката при Върбишкия проход. Та неговите думи към европейците, които насила се опитват да ни наложат ценностите си: „Който не ще мира, ще има …..“. Това е – кратко и ясно философията на българите!

Така, че шарените шествия си ги правете по-далеч от българската земя, всеки метър от която носи спомена за битки и кръв, с които ние – българите, сме отказвали да се подчиним и сме отстоявали свободата си. И българските си ценности!

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Тяхната партия е властта

Много смешно ми става, когато започнат да ме плашат с комунисти. Знаете ли, познавах такив…