Home Рубрики Коментарът на ... Дали Бойко и ордата му ще вземат под внимание другарската градивна критика?

Дали Бойко и ордата му ще вземат под внимание другарската градивна критика?

2 min read
0
0
7
Любомир Кольовски

Така наречената Венецианска комисия, от която едва ли зависи нещо, най сетне макар и плахо пусна някакъв полъх към любезното ни Отечество! Ние много си падаме по това, някой да ни каже разни работи, които и сами си знаем, но друго си е, като се обади чуждоземен авторитет. Ето какво съобщава Euroactiv.bg:

loading...

“Венецианската комисия призова ГЕРБ да премахне недосегаемостта на главния прокурор, след като направи бърза проверка на проекта за „нова конституция“ на ГЕРБ. Това е четвъртият пореден анализ на българското право, извършен от авторитетната международна комисия, който води до подобен призив.

“Би било пропусната възможност, ако настоящата конституционна реформа не разгледа въпроса“ за премахване на “прокурорския монопол“ и възможността за привеждане на главния прокурор под наказателна отговорност, обяснява Венецианската комисия.

Изглежда напълно невъзможно управляващите да се съобразят с изводите на комисията заради малкото оставащо време до изборите и традиционната липса на политическа воля за реформа на прокуратурата. БСП и ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят проекта за нова конституция.

Според експертите в Страсбург българският основен закон трябва да разреши отстраняването на главния прокурор при наличие на потенциален конфликт на интереси или съмнение за извършено престъпление.

Венецианската комисия изрично подчертава, че друг прокурор няма как да разследва главния прокурор. Шефът на държавното обвинение трябва да бъде обект на напълно “независим механизъм за разследване“.

Дали Бойко и ордата му ще вземат под внимание другарската градивна критика? Пука им на правителството и на главната каскетура какво били казали във Внецианската комисия! Но би било редно все пак Бойко да изкоментира становището на комисията. Той обича да цитира чуждестранни оценки за собственото си величие.

Load More Related Articles

Check Also

Либерасти от всички страни, съединявайте се

По повод позицията, че Навални бил и наш проблем, защото, видиш ли, Русия била диктаторска…