Home Рубрики Коментарът на ... Държавата на Капут ди тути капути

Държавата на Капут ди тути капути

1 min read
0
0
31
Бойко Борисов

Усещането, че живеем в дивия Запад, не ни напуска. Силните на деня са по правило и представители на мафията. Вместо държавата да ни пази от престъпниците, пази престъпниците от народа. Всеки, който има пряк досег с държавата администрация, опитва се да прави бизнес или е настъпил нечий сенчест бизнес, се убеждава, че в България властва мафията. И както днес много правилно посочи Президента Радев, това е мутренска държава.

loading...

Досега отделни съмнителни личности са участвали в управлението. Участвали са хора, осъществявали контрабанда по време на югоембаргото, набъркани до ушите в корупционни схеми, приватизирали на безценица народните активи. Но чак пък жив мафиот начело на държавата не е било!

За съжаление и мафията ни не е на ниво. Хората си имат мафии като слънце, а ние какво – Боку! Резил. Вярно, много се старае в престъпната си дейност, ама му липсва акъл, стил и класа, задължителни за по-печените мафиоти по света. Да припомня, че японската Якудза и италианската мафия помогнаха на хората по време на карантината тази година, а нашенският цървул допълнително крадеше и усвояваше.

Той много обича да се прави на мачо. Почти като „мъжете” в „Синята стрида” от филма „Полицейска академия”. И се мисли за капо ди тути капи. А всъщност е капут ди тути капути.

Спането с пистолет до главата и чекмеджета с пари просто показват липсата на класа, стил и мозък. Защото, за да си стигнал дотам, трябва да си нарушил не само писаните държавни закони, но и неписаните закони на мафията. И си знаеш, че колкото и да внимаваш, и твоето време ще дойде. Защото те дебнат.

Проблемът е за нас. Защото ние не разчитаме на държавата. Ние се борим с нея, за да оцелеем. Вече почти не спазваме законите, защото законите са пишат от некадърници и лобисти и обслужват само нечии интереси, но не и тези на хората. Дори хора, които са принципни и уважават реда, са се разпуснали, защото виждат хаосът на беззаконие, царящ в цялата държава.

Най-важното за държавата е да има авторитет пред гражданите си. Не да ги е страх от държавата, а да са респектирани от нея и да уважават законите и институциите им. Ама как да уважаваме закони, правени от Барни Ръбъла и защитавани от Каскетчо и да показваме уважение към некадърниците и корумпетата, назначени от управляващите по институциите.

Държавата се разпада. И остава само мафията….

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Корнелия Нинова, Христо Иванов, озаптете си крайните фенове

Студентите от Западна Европа си тръгнала, дойдоха дъждовете, навън застудя. Протестът съвс…