Home Рубрики Коментарът на ... Гербавите на барикадата, а прокуратурата размазва и замазва

Гербавите на барикадата, а прокуратурата размазва и замазва

2 min read
0
0
76
Елена Гунчева

– ПРОКУРАТУРАТА РАЗМАЗВА И ЗАМАЗВА

loading...

Прокуратурата днес излезе с изявление, че се е самосезирала за извършено престъпление от общ характер по изнесените данни в испанския вестник „Ел Периодико”. Щели да разпитат всички замесени лица и да направят разследване. И тук забелязвам нещо много интересно: Преди време Елена Йончева внесе сигнал за същото в прокуратурата. ГД „Боец” също сигнализира за къщата в Барселона. Прокуратурата дори не ги отрази. А сега изведнъж се самосезира, защо историята се раздуха в цял свят, дори не само в Европа. И оставам с усещането, че целта не е независимо разследване, а паническо спасяване на давещия се. Явно са решили, че ще изглежда много подозрително прокуратурата ни да се прави, че нищо такова няма или да отрича, без да знае какво е станало. И сега изборът е: размазване или замазване.

– ГЕРБАВИТЕ НА БАРИКАДАТА

Както казах преди няколко дни, започва да ми е жал за приближените на Борисов, както и на щатните им тролове. Такъв извънреден труд дори по време на избори не са полагали. Например Десислава Атанасова възмутено заяви по повод изявлението на прокуратурата, че Борисов ще ги съдел, като се разберяло, че е фалшива новина. Кого точно ще съди – прокуратурата, испанската прокуратура или испанските медии, не стана ясно, но вероятно и тя предвид капацитета си надали може да обясни. И се забелязва липса на координация – едните твърдят, че няма такова нещо, че е фалшива новина, други, че руснаците, Путин и Радев са поръчали публикацията /това означава ли, че каталунската прокуратура е на подчинение на българския президент /ехаааа!//, а трети – че разследването ще покаже, че няма такова нещо. И ми е много интересно откъде са убедени. Да не са му светили тези 10-15 години, че да знаят какви ги е вършил? Или знаят, но не им изнася?

– ПРОКУРАТУРАТА СЕ РАЗБЕСНЯ

Освен, че ще разследва Барселонската къща, прокуратурата се развилня съвсем. Арестувана е шефката на Басейнова дирекция – Пловдив, като жената беше показно арестувана и изведена с белезници /белезниците по принцип се използват само в определени случаи, когато арестантът може да избяга, да се нарани или нещо такова/. Беше арестуван и служител/ка на НАП – Пловдив за корупция. То вече хората ще ги е страх да постъпят на държавна работа. И защо е тази показност. Била съм свидетел как ДАНС и прокуратура прибират длъжностни лица от високите етажи на властта. „Моля, придружете ни, задържан сте…правата и т.н.”. Придружават го дискретно до колата, пазят му главата, отвеждат го и от прессъобщението се разбира кой и за какво. А сега все едно мечка на синджир карат – събират всички, медии снимат, човекът с белезници…имам чувството, че циркът замества компетентността. А най-важното – ще разследват Петър Стоянов и Иван Костов. Това обаче ме притеснява с оглед хората в прокуратурата. Защото една от схемите е всичко да мине през прокуратура и съд, да се произнесат, че са невинни, а е недопустимо втори път да ги разследват за едно и също нещо. Така че когато има независими прокурори, да са с вързани ръце за големите престъпления на приватизацията. На това му се казва „съдебно изпиране”.

– КИТАЙСКИЯТ ВИРУС ДА НИ Е ПРОБЛЕМЪТ

Утре Борисов свиква извънредно съвещание на Съвета по сигурността заради корона вируса. Сети се кога! Прибраха българите, които бяха в Ухан въпреки риска да донесат заразата. Почти никакви мерки за сигурност. И да дам предложение в дневния ред да се включи и Баба Марта. България е бъкана с китайски мартеници, произведени може би от вирусоносители. Може да са кихали и кашляли над тях, а ние ще ги купуваме за децата си. Аз лично ще обвиня всеки, който се опита да ми сложи мартеница, в опит за умишлено убийство! Проблемът с глобализацията е и този – заразите се разпространяват светкавично. А правата на човека не позволяват просто да забраниш всички да влизат през границата или да си стоят на мястото, докато заразата не отмине. В България има голяма китайска общност, ресторанти, стоки. Въпрос на време е някой да се разболее. При нашето ниво на здравеопазване, рискът е огромен. Да се надяваме утре да питат и професионалисти, а не назначените калинки.

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Политиците се правят на медици, а медиците на политици. Резултатът е ограничаване на човешки права и свободи

Вече една година политиците се правят на медици, а медиците на политици. Резултатът е огра…