Home Рубрики Коментарът на ... Лицемерието не е духовно и християнско

Лицемерието не е духовно и християнско

1 min read
0
0
203
Папско лицемерие

Някак си на феновете на папата им убягват някои неща, които будят, меко казано, недоумение:

– Защо най-богатата Църква и институция в света твърди, че защитава най-бедните? Счита се, че Ватикана има богаство за над 800 милиарда евро. Става въпрос за имоти, акции, банкови сметки, религиозни реликви, злато, скъпоценни камъни и други активи. Това я прави най-богатата в света. Колко е лесно от позлатените катедрали да съчувстваш на бедните. И никакви целувания на крака не могат да променят факта, че най-богатите говорят за най-бедните. Не говоря за самите свещеници, а за активите на Ватикана и подчинените му църкви по света. Да припомня ли на светите отци думите на Христос, че по-скоро камила ще се промъкне през иглено ухо, нежели богатия да влезе в Царството небесно?

– Защо Църквата, отричаща равенството между мъжа и жената, непозволяваща разводите, отричаща абортите дори при крайни обстоятелства, проповядва на другите да бъдат толерантни и да зачитат различните?

– Защо Църквата, в която –офилските скандали станаха традиция, се прави на защитник на невинните и децата?

– Защо Ватиканът, в който не се допускат извън музеите външни лица, настоява другите държави да отворят границите си?

– Защо Ватиканът не спазва правилото, дадено от Христос, че „Божието – Богу, Кесарювото – Кесарю”, а вместо с духовни, се занимават с политически дела?

– Защо вместо да карат ние да отворим вратите си, не ги отворят те? Или да продадат несметните си богатства и да ги пратят на бедстващите?

– Защо Църквата, инициирала кръстоносните походи и благословила колониалните политики, не поеме отговорността за последиците и обратният ефект на насилието?

– Защо Църквата, горила хора по площадите, ни дава съвети как ние да бъдем милостиви?

– Защо гордостта от смирението ви надделява над лицемерната покорност?

– Защо смятате, че бедните се нуждаят от вашите думи, а не от вашата материална подкрепа?

– Защо делите бедните по политически признак? Или православните бедни не са достойни за милосърдието ви?

Защо ли…..защо ли на Гергьовден в посещението не е запланувано да заведат папата в Батак, да се помоли над черепите и костите на жените и децата, изклани в Априлското въстание от същите, за които сега иска да им отворим вратите? Защо ли…политиката е власт, властта е политика. Това е. На мен тази политика не ми харесва. Не харесвам лицемерието в нито една от формите му.

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Суверенитетът изключва инструктажите

Главният прокурор и Номинираният за такъв са били на тайно посещение в САЩ. По-скоро не по…