Home Рубрики Коментарът на ... Моралът е в основата на здравото общество

Моралът е в основата на здравото общество

1 min read
0
0
31
Елена Гунчева

Не вирусът ни е проблема. Обществото ни е болно. Няма имунитет срещу заразите на ума и на душата, които са плъзнали по света. Надежда почти няма, защото няма нагласата за нещо добро.

loading...

И истината е, че докато смятахме, че времето е наше, ТЕ – безродниците и предателите, променяха съзнанието на децата си. Моето поколение израсна със стиховете на Ботев и Вазов, с възрожденските песни и бойните маршове, с даването на патрул пред паметниците на героите, с военното обучение, за да знае всеки, дори жените, как се защитава родината. И че основната ценност е семейството и децата.

А днес….днес пластмасови души в тунинговани тела мечтаят не за семейство, за кариера и деца, а за пари, пари и отново пари. Като стоката са самите те. Толкова е ужасно, че те дори не осъзнават колко безлични и еднакви стават под скалпела. Стока за продан. Чест, морал, вярност, възпитание, достойнство – смешни, остарели думички, нямащи стойност пред перспективата за новия айфон, та дори и заработен на колене. Раснат цели поколения, за които парите и забавленията са основна стойност. Мъжете търсят тунингованите духалки, защото са представителни и честно казано – не наторващи и изискващи усилия. Само по някоя друга пачка….а после се чудят, защо семействата им се разпадат и децата им стават наркомани и престъпници.

Днес мъжете се епилират и смятат, че не са длъжни да издържат семейството си, а всички жени са златотърсачки и не заслужават уважение. А тези, които отказват да се продават, според тях са кучки-феминистки, които трябва да бъдат обиждани. Днес мъжете отказват да плащат издръжка на децата си и са убедени, че те се хранят на фотосинтеза. Днес семейството….го няма.

Мечтата на младите е да се махнат от родината си. А ние някога си мечтаехме да сме космонавти, да прославим България, не да имаме много пари, а почести, уважение и родителите и близките ни да се гордеят с нас. Днешните ученички не си мечтаят да спечелят олимпиада по математика, а да им подарят пластична операция. А днешните момчета – вместо да станат войници, да си изскубят веждите и да си купят последният писък на модата, например розова тениска.

Днес обществото ни е болно, много болно. Изродените ценности водят до лоши избори. Неправилни ценности и горчивина.

Затова преди всичко друго трябва да осъзнаем основата и ценностите – Родина, чест, достойнство, морал, патриотизъм, семейство, вяра, традиции! Иначе ще продължаваме да затъваме.

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Ченгеджийска атака на Борисов срещу президента

Бойко изпълзя на светло след стотина дни протести и продължи да твори селските си интриги.…