Home Рубрики Коментарът на ... Новините днес: Мъртви души, купуване на гласове, цензура и “1984”

Новините днес: Мъртви души, купуване на гласове, цензура и “1984”

1 min read
0
0
58
Избори и референдуми

– СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТ Е СВИКАН. Утре премиерът Борисов свиква Съвета по сигурност заради ситуацията в Сирия. Бих казала, че това трябваше да го направи, преди да прави необмислени изказвания и да заявява, че ще бяга, ако започнат да стрелят срещу нас. В такава деликатна международна ситуация, недопустимо е премиерът да прави изявления преди това да е обсъдена позицията на България от всички КОМПЕТЕНТНИ лица. Колкото и да обсъждат, много полезни ходове нямаме. Заради алчността и корупцията на някои, пропуснахме да изградим сигурна ограда по границата. Само с подмазване на Турция и обещания проблемът няма да се разреши.

– МЪРТВИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ. Проф. Константинов от „Информационно обслужване” днес заяви, че в избирателните списъци има поне 400 000 мъртви души. А избирателите реално са 5 800 000. Мисля, че са повече, като си спомня разликата в броя на населението според ГРАО и според НСИ. 400 000 са достатъчни да решат вота. Проблемът е, че в Изборния кодекс няма никакъв механизъм да се провери дали не са гласували починали хора или такива, които от години не са се връщали в България. Огромен проблем е и неграмотността на хората в секционните комисии при умишленото оставяне без ценз изборът на хора за тях. Така човек, който не може да си напише името, ще трябва да попълва сложен протокол и да брои преференции. Усилено се говори, че вместо да купуват избиратели, вече ще купуват цели секционни комисии. Нагласата на хората е, че изборите няма да са честни и резултатите са предизвестени.

– НЯМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ. Днес от ЦИК заявиха, че нямали данни за купуване на гласове на предстоящите на 27 този месец избори. Вероятно не са гледали телевизия и не са чели вестници, та само те не са разбрали за задържането вчера за купуване на гласове. Интересно как няма арестувани, при положение че не само полицията, но и повечето хора особено по малките населени места и махалите знаят кои са дилърите на гласове. Остава усещането, че те действат под благословията на властта.

– НОСТАЛГИЯ. Книга за Тодор Живков, написана от покойния проф. Юлиан Вучков, свърши само за час след пускането си по книжарниците в Шумен. Явно в днешното тревожно време, когато хората не са сигурни в утрешния ден, търсят моментно успокоение в носталгията от миналото. Когато всички бяха сигурни. Когато бяха горди от държавата си. Когато Тодор Живков, макар и човек с недостатъци, издигна България до развита и уважавана държава. А сега ни управлява неговият охранител. Явно нищо не е научил. Запомнил е, че Тодор Живков ходеше сред хората, но не е видял, че във всичките си действия гледаше интересите на България. И въпреки, че не се кичеше с научни титли, никога не допусна заради него България да става за смях, както сега ни прави бодигарда му.

– РЕНТИЕРИ И БЕЗДОМНИЦИ. Според статистиката всяко шесто жилище е пусто, а бездомниците се увеличават. И макар всеки да има правото на собственост, това положение ясно показва социалната несправедливост в държавата. А държавата дори не мисли да създаде правила, с които да ограничи това. Може би целта е да стигнем Ню Йорк и улиците ни да бъдат пълни с кашони с бездомници. Все пак нали САЩ са ни ориентирът за преуспяла държава и общество?

– ЦЕНЗУРА И „1984”. Продължавата репресиите срещу неудобните на управляващите в социалните мрежи. Интересно как стандартите на Фейсбук включват и критиката срещу ГЕРБ. Но не и например срещу БСП или ДПС. Интересна работа. Моята публикация „На кого ни оставяш, Баце”, за изявлението на Борисов, че ще бяга, ако ни нападнат, е изтрита, защото не съответства на стандартите. Много приятели са блокирани. А личният профил на Веселина Томова, собственик на „Афера” е направо изтрит. Явно така ще е до изборите. Медиите управляващите ги владеят почти изцяло. А Фейсбукът явно е доста подкупен и дава правата на съответното правителство да контролира мрежата на територията си.

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Четиридесет лева срещу шест хиляди

Щедрото ни правителство отпуска, но само на най-бедните пенсионери /които са над1,2 милион…