Home Рубрики Коментарът на ... Президентът – различният държавник

Президентът – различният държавник

2 min read
0
0
853
Румен Радев - Президент

Блестящото интервю на Президента Радев показа основните разлики между неговото държавническо мислене и дребнохулиганското перчене на управляващите. Ясно пролича разума и мисълта не само за настоящата сериозна криза, но и за бъдещето. Не само бъдещето на властта, а най-вече – бъдещето на хората.

loading...

На провокативните въпроси отговори спокойно и аргументирано. Съгласи се с необходимостта от социална изолация, подчерта, че подкрепя навременните здравни мерки на правителството, но същевременно посочи, че подобно положение не може да продължава дълго време, защото психическият стрес от случващото се, от безработицата и домашния арест, сриват допълнително имунитета на хората. И вместо крайни мерки, да има управление на кризата, да се допуснат хората да излизат дори в паркове и градини, но при контрол и ясни правила. Защото стриктните спазвания на карантината ще доведат до хаос, след като хората не издържат повече в къщи.

Президентът многократно подчерта, че сме закъснели с икономическите мерки, както и че много хора могат да умрат и от глад. И точно сега постоянно се подчертава, че се пазят възрастните хора, а досега държавата не полагаше грижи за тях и много пенсионери мизерстват и нямат достъп до здравеопазване. Генерал Радев подчерта, че не трябва да се пренебрегват хронично болните и другите заболявания извън коронавируса, защото това може да бъде фатално.

Смъртта е нещо, което шокира хората и постоянното напомняне от страна на Борисов и НОЩ за трупове, починали, заразени, починали по света, допълнително кара хората да се страхуват и ги депресира. Затова и трябва да се помисли за психическото и душевно състояние на затворените по къщите хора.

Президентът дискретно, но ясно посочи, че държавата не е използвала пълните си ресурси, които би могла да мобилизира, ако беше приложен Закона за защита от бедствията. Отново напомни, че трябва да се защитят хората от глада, който следва сегашния икономически срив. Като завърши, че сегашното обединение пред заплахата трябва да използваме като начин не само да възстановим икономиката, но и да я развиваме. Защото при погрешно решение и срив на икономиката, другите държави в ЕС са направили много по-навременни условия и правила за възстановяване, много българи отново ще предпочетат да отидат в чужбина, а не да останат в България, което може отново да доведе до още по-дълбока демографска катастрофа.

Генерал Радев показа държавническо мислене и най-вече – мисъл и грижа за хората на България. А не само за държавния бюджет и похвалите от европейски и световни лидери. Защото е обединител на народа, а не на олигарсите. Изгледайте интервюто и ще си отговорите на много въпроси, които сме си ги поставяли.

Елена Гунчева

Load More Related Articles

Check Also

Мутра сънува инвестиционна дестинация

Покрай изпълненията на Каскетчо и дебилизмът с маските, пропуснах вчера новите глупашки из…