Home Рубрики Коментарът на ... Във време на видима липса на лидерство Си Дзинпин стана глобалният социален лидер

Във време на видима липса на лидерство Си Дзинпин стана глобалният социален лидер

2 min read
0
0
20
Светлана Шаренкова

Преди броени дни се проведе уникална видеосреща на лидерите на най-развитите държови Г–20. Всеки от тях направи своето послание към света в условията на планетарна криза, предизвикана от коронавируса COVID – 19.

loading...

Китайският президент Си Дзинпин бе първият, който предложи ясна и задълбочена визия за справяне с проблема. Тя се основава на принципите на солидарността, колективния отговор и проактивните социално-икономически мерки в защита на хората и икономиките.

Предложенията на китайския президент идват във време на видима липсата на лидерство на традиционните западни елити.

И тъй като Китай показа реална решителност и видими резултати в справянето с COVID-19, а епидемията на територията на Поднебесната фактически е овладяна, президентът Си Дзинпин има пълното право да се обърне към своите колеги и да поеме лидерството по отношение на очертаващата се световна социално-икономическа криза.

А, че кризата е всеобхватна, вече се вижда отвсякъде, защото от нея не са пощадени – нито държави, нито бизнеси, нито лидери и обикновени хора.

Китай, който в началото на годината заради COVID-19 се бореше с огромни икономически, социални и политически трудности, само след три месеца вече възстановява своето производство и се връща към нормалния си начин на живот.

И още нещо, в тези трудни за всички дни Китай активно и безвъзмездно помага на Европа и света с обучени на терен медицински специалисти, с предпазни средства и лекарства, а китайската наука дава бързи резултати в търсенето на ефективно лечение от вируса убиец.

Ето защо китайските идеи в сферата на икономиката, здравеопазването, социалната защита са работещ подход днес.

Но как Китай успя да се справи с пандемията, каква е рецептата?

Това се случи, защото КНР е социална държава с реален пазар.

Държава, в която здравето на хората не е стока, а е приоритет. Индустрията и икономиката функционират на основата на реформите за отваряне към света, на точната и промислена симбиоза между държавната собственост и частната инициатива. А борбата с бедността, екологичната и социалната защита са в основата на Китайската мечта за по-добро бъдеще!

През годините тази политика дава впечатляващи резултати – уникална урбанизация и качествено подобряване на жизнения стандарт на стотици милиони граждани.

От хилядолетия в основата на външната политиката на Китай е не експанзията, а мирното съжителство, което в съвременния свят се изявява чрез инициативите „Един пояс, един път” и „16 плюс 1”. Тези програми в днешните условия придобиват много важна роля  и се превръщат в реален шанс за следкризисното възстановяване на редица държави.

Фактът че китайският президент поставя акцента върху социалната защита на хората, върху солидарните и колективни мерки за икономическо възстановяване, дава ясен знак, че той е стратегически и социален лидер от глобална величина.

Във времена, в които много динамично се преоценяват постулатите на либералния глобализъм, новоформиращият се многополюсен свят трябва да се поучи от китайския опит и мъдрост!

Китайският народ ни преподаде урок по солидарност и решителност, а сега ни води към социалното мислене.

Нека да се вслушаме в гласа на глобалния социален лидер Си Дзинпин!

Автор: Светлана Шаренкова

Load More Related Articles

Check Also

Който копае ковид другиму…..

Най-накрая открихме нещо положително в Онуй – положителен тест за ковидясване. И сег…