Home Рубрики Коментарът на ... Вирусът ще мине. Мизерията ще ескалира

Вирусът ще мине. Мизерията ще ескалира

2 min read
0
0
41
Мизерия

Само в завод „Арсенал” се предвижда скорошно съкращение на 2000 работника. Вече е уведомена Агенция по заетостта. Само там! Сега помислете колко хиляди още в близките седмици ще бъдат буквално изхвърлени от работа и оставени да се спасяват сами. И докога ще издържи на натиска социалната система за обезщетения при безработица?

loading...

Бизнесът иска да минимализира загубите. А работник, който не произвежда и стока или услуга, която не се продава, носи само разходи и загуба. Тук големият проблем е, че много работници получават част от заплататат си на ръка, а ги осигуряват на по-нисък размер на трудовото възнаграждение. И сега това ще им изиграе лоша шега. Защото ще получават процент от това, което е декларирано и върху което са внасяни осигуровки, а не от пълния размер на договореното. Така някои, които са вземали добри заплати, ще се окажат с 40-50 % от минималната работна заплата във време, когато цените ежедневно растат.

Държавата явно няма големи възможности, защото средствата се насочват за откровени глупости. Военна техника, магистрали, строителство на спортни зали и стадиони. Сега стадионите пустеят празни, спортните зали се превръщат в полеви болници, а фитнесите на открито ръждясват и само гарвани грачат около тях.

Все още в хората има пари, в началото на кризата сме. И сега е моментът за АДЕКВАТНИ икономически мерки, които да позволят оцеляване на икономиката и хората. Защото голо здраве си е жива болест.

Елементарни неща – държавата да подпомогне директно застрашените производства, да ги освободи от данъци и/или осигуровки за определен период, да заплати някакви суми на останалите без работа /не да им дава заеми, с които още повече ще потънат/. Елементарни неща – да не се изключват телефоните за неплатени сметки, за да не се налага да събира полицията умрели по домовете им без връзка със света. За децата в социален риск и в семейства на съкратени работници под прага на оцеляване, определен от синдикатите – пакети с хранителни продукти или временни детски надбавки. Доставка на храна за всички пенсионери без близки в населеното място или които са оставени сами.

Хиляди без работа. Хиляди, които няма да почнат сезонна работа в туризма и да си осигурят изкарването на годината. Хиляди, които ще се наредят на опашки пред бюрата по труда. Хиляди, които ще гледат как децата им са гладни и не могат да излязат от къщи. Хиляди, които няма да могат да си платят тока и ще останат на тъмно и студено. Хиляди, които ще останат без телефони.

Хиляди…..българи.  Ние! Народът!

Време е да поискаме от държавата да си изпълни задълженията към суверена си! Защото държавата няма свои пари – това са нашите пари. И решението трябва да бъде наше! За да оцелеем и да продължим. И за да я има България и след това управление.

Елена Гунчева

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Във време на видима липса на лидерство Си Дзинпин стана глобалният социален лидер

Преди броени дни се проведе уникална видеосреща на лидерите на най-развитите държови Г–20.…