Home Рубрики Скандали и клюки „Благодетелка“ на Нанков печели от европроекти

„Благодетелка“ на Нанков печели от европроекти

1 min read
0
0
204
Николай Нанков

Дамата, предоставила жилище на бившия регионален министър Николай Нанков е бивша негова съдружничка, гръмна разследване на “Дума”.

Всекидневникът припомня, че скандалите с използваните без да се плаща наем апартаменти започна от финансовия министър Владислав Горанов, но после стана ясно, че в същия казус е и друг управленски кадър – бившият министър на регионалното развитие и строителството Нанков, който сега е зам.-министър във ведомствата.

„Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков също като министър Владислав Горанов се оказа в категорията на безвъзмездните ползватели, пише в декларацията му тази година, подадена пред антикорупционната комисия”, съобщи преди дни вестник “Сега”. В декларацията си за 2017 г. (когато беше регионален министър) той е вписал два имота – собствена къща в Априлци и ползване на 1/3 от апартамент в София.

От пресцентъра на регионалното министерство са предоставили на всекидневника разясненията на Нанков, че къщата е фамилна собственост, дарена на министъра от баща му през 2017 г. “А апартаментът в София, в който живее безвъзмездно още от 2011 г., е на Тодорка Сотирова – дългогодишна семейна приятелка. Сотирова е предоставила покрив на Николай Нанков в София, а в замяна ползва безплатно част от къщата му в курортното селище Априлци”.

Интересното в случая е коя е “дългогодишната семейна приятелка” Тодорка Сотирова. Освен въпросния апартамент в Драгалевци тя притежава още (заедно с внука си Васил) два имота в София, закупени през лятото на настоящата година. Тя е и майка на успешната предприемачка Елка Сотирова-Владимирова, която е била управител и мажоритарен собственик на фирмата “Африт” ООД, в която първоначално съдружник е майката на Николай Нанков – Валя, а от 2008 до 2009 г. и самият бивш регионален министър, който после прехвърля дяловете си на свой земляк.

През 2017 г. Елка Сотирова, която обитава останалите 2/3 от въпросния апартамент в Драгалевци, е едноличен собственик на фирмата, но само преди година я прехвърля на друго лице.

През последните години “Африт” е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и е неизменен изпълнител или консултант на фирми, работещи по обществени поръчки. Интересно е, че освен в Ловешка област реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др.

В същото време “Африт” е била съсобственик на консорциума АДД ДЗЗД – София, който изпълнява дейности по обществени поръчки за стотици хиляди левове в Благоевградско, в дружеството “Кюстендил ОПОС 2017”, чиито договори за обществени поръчки са в Кюстендил и в “АК Варна транс” ООД, което печели поръчки във Варна.

От своя страна внукът на “дългогодишната семейна приятелка” – Васил Владимиров (син на Елка Сотирова), е собственик на две фирми, регистрирани със седалище в имота на ексминистъра в град Априлци (“Аквафонс” и “Филоксения”), но с адрес за кореспонденция – апартаментът в Драгалевци. Там пък директно е регистрирана третата му фирма “Медиаблистър” ЕООД, която е сред изпълнителите на проекти по линия на Европейския фонд за регионално развитие и има разрешение да търгува с цветни метали от 2017 г.

Проверката на ДУМА показва, че и двете фирми – на майката и на сина, не кандидатстват, а са изпълнители по проекти с европейски средства.

След своето разследване ДУМА задава публично следните въпроси:

Има ли и имал ли е екс регионалният министър и сегашен заместник-министър Николай Нанков или членове на неговото семейство общ бизнес със “семейната приятелка” Тодорка Сотирова или нейни близки?

На домашния му адрес (апартамента, предоставен безвъзмездно от Сотирова) регистрирани ли са търговски дружества и знае ли той за това?

На адреса в гр. Априлци, където е дарената му от родителите къща, развиват ли дейност търговски дружества и свързани ли са със “семейната приятелка” или нейни роднини?

Изпълняват ли някои от тези дружества дейности по европроекти и обществени поръчки?

 • Мариета Сивкова

  Пак измамени…

  След днешното решение на Министерски съвет за осигуряване на парите на ТРИ ТРАНША през пер…
 • Катя Георгиева

  Лекуват лекарите, а не сградата

  Ще имаме ли нова болница в Ямбол до година и половина? Това е основният въпрос, който си з…
 • Слави Трифонов

  Чакаме новият проект

  Вчера чалгаджията Слави Трифонов обяви, че се оттегля от телевизията и шоуто му повече ням…
Load More Related Articles

Check Also

Невинни за „условията за получаване на подкуп”

Писмо от Десислава Иванчева и Биляна Петрова от ареста, вечерта на задържането им на 15.04…