Home Рубрики Скандали и клюки Малоумно идиотския шпионски скандал с руски дипломати се разраства!

Малоумно идиотския шпионски скандал с руски дипломати се разраства!

1 min read
0
0
91
Министерство на външните работи

Шпионският скандал се разраства!

48 часа да напуснат България имат двамата руски дипломати, за които прокуратурата днес обяви, че има данни, че са извършвали шпионска дейност на територията на страната, съобщи bTV.

Днес следобед руският посланик Анатолий Макаров е получил протестна нота от външния министър Екатерина Захариева. Дипломатът беше привикан в МВнР, тъй като е представителят на Москва с най-висок ранг у нас.

Руското посолство в България не е получавало официално никаква информация за разследването срещу двама руски дипломати за шпионаж, заяви преди това  пред ТАСС руският посланик в София Н.Пр. Анатолий Макаров.

Припомняме, че днес главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.  Образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация .

Става въпрос за първия секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София, който е осъществявал разузнавателна дейност, като  е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната.

Другият дипломат пък е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София, който е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера, съобщиха от прокуратурата.

Посолството на Русия в България е научило от сайта на прокуратурата, че двама дипломати са заподозрени в шпионаж. Това каза за РИА “Новости” представител на посолството малко след като българската институция разпространи информацията.

От коментар се въздържа и прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. “Не разполагам с никаква информация, става въпрос за дипломати”, каза Песков.

Няколко часа след случая, който за втори път през последните месеци вероятно ще доведе до изгонване на руски дипломати, почти няма коментари в руските медии. “Източник от Москва” обаче обяснява за ТАСС, че според него ситуацията е “представление на българските власти”. “София изглежда глупаво, продължава същият, неназован източник. Всякакви подобни въпроси обикновено не се решават с микрофона.”

Дипломатически източник на “Интерфакс” междувременно заявява, че все още е рано да се коментира дали Москва ще отговори огледално, както направи след изгонването на един от първите секретари в руската дипломатическа мисия. Според този източник руската страна е в контакт с българските власти заради случая.

Заглавието е на Voice of България

Load More Related Articles

Check Also

Унижение в клас: Защо учителка накара третокласници да заплюят свой съученик за назидание?

Скандален случай в пазарджишко училище. Учителка е заплашена с уволнение заради брутално н…