Home Рубрики Скандали и клюки Скандал в парламента! Вежди Рашидов към Явор Божанков: Абе, малък комсомолец, не ми заеквай!

Скандал в парламента! Вежди Рашидов към Явор Божанков: Абе, малък комсомолец, не ми заеквай!

1 min read
0
0
239
Вежди Рашидов

Дебатите за гласуването на Изборния кодекс предизвикаха жесток скандал в парламента в Деня на любовта и виното.

Депутатите от БСП нападнаха управляващите, че Изборният кодекс се предлага на тъмно.

Крум Зарков от опозицията излезе пръв на трибуната и обърна внимание, че заседанието на Правна комисия е прекъснато тази нощ в 00.30 часа. „Днес вие много от вас ще натиснете копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер вие ще отидете по телевизии и медии, за да разказвате за решения, които днес в този момент не знаете и няма как да знаете. Този парламент има 8% рейтинг, единственото учудващо е, че все още има 8%, които вярват“, допълни Зарков.

„Предлага ни се да гласува на тъмно. Вие гласувате на тъмно. Гласувате неща, които не познавате. Не знаете нито защо се правят, нито до какво ще доведат. Гласувате го по инерция и сте принудени да го направите. Дори и ние не знаем какво пише в доклада, тъй като много от текстовете, които сега ще разглеждаме бяха взети по принцип и за дообработка. Правилникът не познава приемане по принцип, но правилникът не се спазва в Правната комисия“, каза гневен Зарков.

Той обърна внимание, че повечето предложения за промени са направени между първо и второ четене. „Многократно сме критикували начина на работа на Народното събрание, но това, което се случи снощи и се случва днес, минава извън всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани? Сигурен съм, че по-голямата част от хората не могат да си отговорят на въпроса защо, с каква цел“, допълни още Зарков

След Зарков на трибуната се качи младият депутат от БСП Явор Божанков.  „Това, което се случи снощи в Правна комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар по демократичния процес.  Вие заклахте българската демокрация! Нищо по-малко, колкото и да твърдите обратното. Вие поставихте на тест българското общество и го предизвикахте и да покаже има ли то съпротивителни сили да се надигне срещу тиранията или е поставено тотално на колене. В 00.00 ч. през нощта председателят на Правна комисия на коляно преценява кои актове в изборния процес българските граждани ще могат да обжалват и кои – няма. От 48 акта, останаха 11. Тогава г-н Кирилов полузаспал започна да преценява кои са важни и кои не са“, каза още Божанков.

По думите му така се пишат закони, така се отнемат демократични права пред затворените очи на българския народ през 00.00 през нощта.

„Ритуално г-н Кирилов заклахте преференциалния вот по предложението на ДПС. С вашите гласове и благата подкрепа на патриотите. След вчерашния ден Патриотите нямат право да носят това име, защото или си патриот или си с българския народ или си предател и си против него. Средно положение няма – или сте във властта или сте извън нея“, каза Божанков с емоционален тон.

“Абе, малък комсомолец, не ми заеквай. Никой на тия години не може да ми вика. Не съм живял 68 години, едно малко дете да ми вика “шайка” на мен. Нито един човек, който е дошъл тук не заслужава такова отношение. Това да не ти е комсомолска среща”, изригна Вежди Рашидов.

Думите му предизвикаха гневни брожения сред редиците на социалистите. Десетина депутати скочиха от банките и се устремиха към трибуната. Спряха ги квесторите. Цвета Караянчева отне микрофона на Рашидов и го помоли да се изказва уважително към депутатите. Рашидов заяви, че не приема да го обиждат на “шайка”.

Божанков поиска да се качи на трибуната и се извини на депутатите от ГЕРБ за думите си. “Поднасям своето извинение към вас, тъй като използвах думи, които не са част от моя речник. Те са казани от ваш човек, който така ви оприличава всички от ГЕРБ”, каза Божанков, имайки предвид книгата на Антон Тодоров “Шайка”, посветена на ГЕРБ и цялото й ръководство. Божанков подчерта, че начина, по който са приети промените в Изборния кодекс, са неприемливи за демокрацията.

Заседанието на Правна комисия продължи до 00.16 ч., двама от шестима от членовете от БСП останаха докрай, но за съжаление очевидно неработоспособни, разкри председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на дебатите по наименованието на промените в Изборния кодекс и във връзка със среднощното заседание на комисията по правни въпроси.

„В това 10-часово заседание на Комисията по правни въпроси опозицията не беше прекъсната“, каза Кирилов и добави, че не се е отмервало времето на изказвания, както е по правилник, защото е било важно да бъдат чути гласовете на опозицията и гласовете не българите в чужбина и на извънпарламентарната опозиция.

Според него се спекулира с формулировката, че се е искало приемане на текстове от промените по принцип. „Поправките бяха дефинирани конкретно. Бяха представени на вниманието на комисията, но видите ли двамата колеги от БСП, защото не си мислете, че пълният състав на членовете на Правна комисия от БСП участваше в този дебат. Даже аз се радвам, че до края на дебата останаха двама от вашите общо шест представителя в Комисията по правни въпроси. Останаха, но, уви, за съжаление очевидно неработоспособни. Целейки да създават бих казал обществен продукт за извън правната работа на комисията, обясни народният представител.

Данаил Кирилов допълни, че има атаки от страна няколко правни кантори, една от които обслужваща БСП.

Междувременно депутатите не приеха предложенията на ДПС за промени в Изборния кодекс, свързани със секциите извън страната. Промените, предлагани от ДПС целяха да се даде възможност по преценка на дипломатическите и консулските представителства в чужбина, да бъдат образувани избирателни секции извън представителствата, когато не по-малко от 40 избиратели са подали заявление за гласуване. При избори за Европейски парламент предложението важи само за секции в страни-членки на ЕС.

Източник: Епицентър.бг

Load More Related Articles

Check Also

Крият ареста на общинар от ГЕРБ, след акция за търговия с наркотици

Управляващите крият ареста на общинския съветник от ГЕРБ в Луковит Димитър Цолов Димитров.…