Home Рубрики Скандали и клюки Васил Божков: Не дължим нито стотинка неплатени данъци и такси

Васил Божков: Не дължим нито стотинка неплатени данъци и такси

2 min read
0
0
74
Васил Божков

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков разпространи днес, 15 май, втори пост в новия си фейсбук профил с коментар на коментара на финансовия министър Владислав Горанов. Сутринта в 8 ч. Божков пусна скрийншотове от негови чатове с Vladi Goranov, където се обсъждат въпроси, свързани с хазарта и ресорсната държавна комисия.

loading...

По-късно от финансовото министерството определиха като “внушения” от страна на Васил Божков публикуваната от него есемес комуникация и заявиха, че министър Владислав Горанов няма да дава изявления по твърдения и публични изяви на Васил Божков – лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна, заявиха в официална позиция от Министерството на финансите. От министерството препратиха към коментар на Горанов от 8 май, петък.

Припомняме, че там той казва следното: „Не разбирам аргументите на господин Божков да иска моята оставка. Аз не нося вина, че негови служители, заедно с членове на комисията по хазарта, са прилагали грешно закона, в резултат на което се дължат 700 милиона лева. Ако той е получил подобна консултация от мен да не си плаща данъците, нека го докаже, тогава ще понеса своята отговорност, не само политическа”.

Ето какво пък пише Божков по този повод (публикуваме без редакторска намеса):

Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на Влади Горанов, обръщам внимание на следното:

  1. На първо място някой не прави разлика между “ДАНЪЦИ” и “ТАКСИ”. Само хора с много ниска правна и/или финансова култура не могат да различат двете понятия. Хазартната дейност не се облага с данък и затова данъците нямат нищо общо! През цялото време става дума за ТАКСИ. Таксите се определят от съответния административен орган – в случая от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Таксите (за разлика от данъците!) са с ВЪЗМЕЗДЕН характер и се плащат СРЕЩУ предоставяне на определени услуги от самата ДКХ. И това е недвусмислено посочено в закона. В тази връзка, който говори за хипотетични неплатени стотици милиони ДАНЪЦИ е или неграмотен, или злонамерен, или и двете. Логично възниква и въпросът, ако не са плащани такси, защо ДКХ е предоставяла пет години услуга, за която не е ПЛАЩАНО?
  2. Законът за хазарта е предвидил правото ДКХ да глоби всеки, който не си е внасял таксите. Срокът за това е ШЕСТ МЕСЕЦА от подаването на предвидената в закона ЕЖЕМЕСЕЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ. Справка – чл. 34, ал. 2, предложение първо от ЗАНН „НЕ СЕ ОБРАЗУВА административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя“. Никой няма право да търси неплатените такси, за повече от 6 месеца назад. И още нещо – как така не можеш да откриеш НАРУШИТЕЛЯ, като по закон той подава ЕЖЕМЕСЕЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ?
  3. ДКХ е органът, който е длъжен не само да установи дали таксите са внесени, но и дали са внесени правилно и в точния размер. В случая ДКХ изрично и многократно (повече от ШЕЙСЕТ пъти!) е утвърждавала внесените такси, като включително това е установявано и от извършвани от ДКХ многократни РЕВИЗИИ. Във всеки един отчет има ОБОСНОВКА защо се внасят тези такси и кое тълкувание на закона се използва. ШЕЙСЕТ на брой. От трима различни председатели на ДКХ. Но един и същи министър на финансите.
  4. Всеки може да провери, че през годините, както утвърждаваните от министъра на финансите БЮДЖЕТИ на ДКХ, така и приеманите пак от министъра на финансите ОТЧЕТИ за тяхното изпълнение, са изготвени и одобрени именно на базата на размера на заплащаните от нас такси.

Обръщам внимание, че тези бюджети и докладите за тяхното изпълнение са НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ и са приемани и от Народното събрание.

В заключение, но всъщност най-важното – аз в лично качество, и дружествата, в които съм акционер, не дължим нито стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. Над 500 млн. лева са платените, обаче. / Епицентър.бг

Load More Related Articles

Check Also

Нов абсурд: Часове наред близките на мъж не знаят в коя болница е – уведомяват ги след смъртта му

Пореден абсурд. Часове наред близките на пациент не могат да открият в коя столична болниц…