Home Свят Америка Ирак има интерес да възстанови активните си икономически връзки с България

Ирак има интерес да възстанови активните си икономически връзки с България

1 min read
0
0
59
Румен Радев и Бархам Салих

Амбицията на България и Ирак е да започнем да възобновяваме присъствието на наши компании на иракския пазар в редица отрасли, в които в недалечното минало сме били икономически партньори. Това заяви президентът Румен Радев след среща с президента на Ирак Бархам Салих в Ню Йорк. Двамата разговаряха в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Добрите икономически отношения между България и Ирак в недалечното минало са добра основа да се възобнови партньорството между двете страни в новите условия на демократично развитие, беше общата позиция на двамата президенти. България имаше силно присъствие в областта на строителството, хидротехниката, проучването и производството на нефт и газ, медицината и образованието. В тези направления Ирак е отворен за партньорства и цени високо българските специалисти и фирми. „Надявам се, че при повишение на сигурността в страната България ще има своето присъствие в Ирак“, заяви Румен Радев.

 По време на срещата Бархам Салих заяви интереса на Ирак към опита на страната ни в преминаването към прехода към демокрация. Ще разчитаме на повече иракски студенти да се обучават в нашите университети, заяви президентът Румен Радев.

По време на срещата държавният глава заяви, че България ще продължи да подкрепя усилията на Ирак за стабилизиране и възстановяване на страната и е готова да съдейства в процеса на демократичните й  реформи. Ирак има нужда от подкрепа, защото повторната дестабилизация на страната ще засегне нашия регион и по отношение на сигурност, и по отношение на рязко увеличаване на мигрантските и бежански потоци, заяви Румен Радев пред журналисти.

 • Румен Радев - Президент

  Когато си държавник

  Президентът Радев отново има отговорна позиция по поставения днес въпрос за сигурността на…
 • Дело на американците

  В какво ни въвличате?

  Добро утро! “Ню Йорк Таймс” отново знае повече за България, отколкото нашите с…
 • Владимир Путин

  Когато те управляват дебили….

  Днес ми попадна стара публикация на руски за открития през април до Москва завод на “…
Load More Related Articles

Check Also

Трима българи са убити в Чикаго

Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която загинаха 3-ма българи, вече са …