Home Свят Америка Кръволоците блокираха в ООН руската резолюция за отмяна на санкциите за борба с COVID-19

Кръволоците блокираха в ООН руската резолюция за отмяна на санкциите за борба с COVID-19

2 min read
0
0
71
СБ на ООН

Съединените щати, ЕС, Великобритания, Украйна и Грузия не разрешиха на Общото събрание на ООН да приеме проект на резолюция на Русия, призоваващ за премахване на едностранни санкции, които не позволяват на страните да се борят с коронавирус, съобщава сайтът на Постоянната мисия на РФ към ООН.

loading...

По-рано Русия предложи на Общото събрание да приеме Декларацията за солидарност в борбата с коронавируса. Документът призна ръководството на СЗО в борбата срещу пандемията. Според текста, държавите се съгласяват да си сътрудничат помежду си и със СЗО, включително да разработят начини за борба с разпространението и лечението на COVID-19. Освен това документът призовава държавите да оказват помощ на най-засегнатите държави, особено на развиващите се страни, да изоставят търговските войни и да прилагат едностранни санкции, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН. Други 28 държави-членки на ООН подкрепиха тази декларация.

„Както знаете, приемането с консенсус на представения от нас документ не даде резултат. Това беше възпрепятствано от Украйна, Грузия, Великобритания, САЩ и ЕС. Съжаляваме, че малка група апологети на политиката на санкции не бяха готови да отговорят на призива на генералния секретар на ООН и не можаха да се откажат от своите политизирани подходи и интереси “, се казва в коментара, публикуван на уебсайта на руската постоянна мисия.

„В резултат на това ще бъде много по-трудно да се даде глобален и солиден отговор на заплахата от нова пандемия. Огромен брой хора могат да страдат, особено в развиващите се страни “, се казва в съобщението.

В коментара се казва, че Москва би искала да чуе и види писмено логиката и аргументите за блокиране на своя проект на Декларация от ЕС, САЩ и Великобритания.

„В същото време бихме искали и ще се радваме да се освободим и освободим Украйна и Грузия от тези усилия, тъй като техните аргументи, както обикновено арогантни и политизирани, няма да дадат нищо за разбиране на мнозинството от страните членки“, се казва в сайта.

Въпреки факта, че декларацията, предложена от Русия, беше блокирана от малка група държави, руската страна ще продължи координацията със съмишленици по този въпрос, се казва в коментара.

Москва очаква всички заинтересовани страни да се присъединят към нея.

Load More Related Articles

Check Also

Доналд Тръмп: САЩ следят внимателно конфликта в Нагорни Карабах

Съединените щати следят внимателно развоя на събитията в Нагорни Карабах, заяви американск…