Home Свят Америка САЩ изпраща самолетоносач в Персийския залив

САЩ изпраща самолетоносач в Персийския залив

2 min read
0
0
21
USS Nimitz

Съединените щати изпратиха самолетоносача USS Nimitz в Персийския залив на фона на плановете за намаляване на броя на американските войски в Ирак и Афганистан, съобщи CNN, позовавайки се на военен източник.

loading...

Според източника решението за връщане на самолетоносача в Персийския залив е взето още преди убийството на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде, но тази стъпка “ще послужи като послание към Техеран за засилване на сдържането”, посочва каналът. Заедно с USS Nimitz, още няколко кораба ще отидат в региона.

Преди това действащият министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър заяви, че броят на американския контингент в Афганистан до 15 януари ще бъде намален от 4,5 на 2,5 хиляди души, в Ирак – на 2,5 хиляди души. По-късно американският помощник на президента по националната сигурност Робърт О’Брайън заяви, че настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп очаква да върне войски от Ирак и Афганистан до май 2021 г.

Не бихме се учудили, ако това е подготовка за военен удар по Иран, като се има предвид, че САЩ преди дни прехвърлиха стратегическите си бомбардировачи B-52 в този район.

Load More Related Articles

Check Also

Шестима починаха при изпитание на коронаваксината на Pfizer и BioNTech в САЩ

Шестима души са починали при изпитанията коронавирусна ваксина, разработена от американски…