Home Свят Америка САЩ ограбиха в пиратски стил “уважаван партньор”: това може да струва хиляди животи

САЩ ограбиха в пиратски стил “уважаван партньор”: това може да струва хиляди животи

2 min read
0
0
96
Плаваща болница на ВМС на САЩ

Епидемията на коронавируса не само разкрива уязвимостта на глобалната икономика и политическите системи на Евросъюза и САЩ, но и доведе до това, че лентите с новини на световните информационни агенции да се появи тема, която си мислехме, че завинаги погребана в приключенски романи на XVII век – темата за пиратстовото. И ако в XVII веки пиратите ловували за злато, то в епохата на пандемията от коронавирус главна плячка на  “държавните пирати” са медицински маски, които внезапно се оказаха най-дефицитната стока на планетата.

loading...

Съвременната борба за медицински маски отличава се от експедициите буканирите и корсарите в Карибско море още и с това, че независимо, че в тези времена държавите дори и да са поддържали “свои пирати”, не са ги използвали за да грабят своите союзници, а са предпочитали (което е естествено) да грабят своите геополитически опоненти.

Епидемията измени всичко това, а Доналд Трамп лично внесе интересна иновация в това древно занимание: сега да се грабят съюзници вече е абсолютно нормално, а и патриотично от гледна точка на официален Вашингтон. Премиерата иновационния подход на вашингтонската администрация към съюзническите отношенията се е състояла в Тайланд: именно там, по съобщения немски средства за масова информация, представители на САЩ са заграбили медицински маски изпратени от Китай за Германия, а сега 200 000 маски (поръчани и платени от кметството на Берлин за полицията на Берлин), се явяват законна плячка на американската държава, която счита, че щом маските са били изработени в дъщерното предприятие на американската фирма 3М в Китай, то тяхната конфискация (на територията на друга държава) – е напълно законна практика. Ръководителят на немския филиал на американския новинарски портал Buzzfeed Даниел Дрепър преразказва реакцията на германските политици: “Ние разглеждаме това като акт на съвременно пиратство. „Не е това начина, по който трябва да се отнасяш с трансатлантическите си партньори“ жалва се ръководителя на управлението на вътрешните работи в Берлин Андреас Гизел. Кметът на Берлин счита, че това „е нечовешко и недопустимо”, и изисква от федералното правителство да окаже влияние на САЩ, “за да започнат да спазват международни правила”.

Load More Related Articles

Check Also

Доналд Тръмп: САЩ следят внимателно конфликта в Нагорни Карабах

Съединените щати следят внимателно развоя на събитията в Нагорни Карабах, заяви американск…