Home Свят Америка САЩ се оттеглят от Договора за открито небе

САЩ се оттеглят от Договора за открито небе

2 min read
0
0
27
Американски разузнавателен самолет

Задълженията на САЩ по Договора за открито небе (ДОН) официално приключват на 22 ноември – на този ден изтичат шест месеца от момента, в който са уведомили други страни за намерението си да се оттеглят от документа.

loading...

Така решението, което изненада дори европейските съюзници на Вашингтон и не намери пълна подкрепа в редиците им, най-накрая ще влезе в сила.

В Русия това се нарича една от стъпките, които подкопават съвременната система за контрол на оръжията, но бъдещите действия ще се определят в зависимост от поведението на другите подписали в бъдеще.

Ключовите въпроси сега са дали европейците ще предават информация, получена по време на полетите си, до Съединените щати и дали руските наблюдатели могат да летят над американски цели в Европа.

Последва Тръмп

Причината за оттеглянето на САЩ от споразумението е, според американската страна, “многократни нарушения от страна на Москва”.

Вашингтон не харесва, че Русия отказва да използва небето в 10-километровия коридор по границата си с Абхазия и Южна Осетия. За това руската страна напомни, че ги е признала за независими държави и изпълнява изискванията на договора, според който наблюдателните полети се извършват не по-близо от 10 километра от границата на държава, която не е страна по нея. Освен това, като се вземат предвид съвременните технически възможности, могат да се получат изображения на тези зони, без да се лети в този коридор.

Американците също не са доволни от факта, че Москва е ограничила обхвата на полетите над Калининградска област до 500 километра. В същото време руската страна отбелязва, че такъв режим е абсолютно идентичен с режима, установен от САЩ за Аляска. По-рано външният министър Сергей Лавров отбеляза, че дори при подобни ограничения западните партньори могат да покрият 90 процента от територията на Калининградска област.

Има и други оплаквания, като полети над Крим, които Западът не счита за руска територия, обвинения, че Москва използва снимки, направени по време на полетите, за да избира цели, и дори, че по време на полети над САЩ руснаците наблюдават местоположението Тръмп.

Кръгово движение

Напускайки следващия основен договор за контрол на оръжията, САЩ се опитват да не губят предимствата, които са дали, и искат да направят това за сметка на останалите в него съюзници.

Според Лавров САЩ активно „обработват“ всички партньори и изискват писмени гаранции за предоставяне на разузнавателна информация на базата на полетите им над Русия. Освен това самото споразумение предвижда прехвърляне на информация само на неговите участници. Външният министър нарече този подход на Вашингтон нечестен.

Русия категорично не е доволна от ситуацията, когато САЩ ще могат да наблюдават своята територия, а Москва няма да има реципрочна възможност.

Освен това Вашингтон настоява от партньорите да забранят на руските самолети под OON да летят над техните съоръжения в Европа, където имат големи военни бази, включително тези с бомби, оборудвани с ядрени бойни глави с нисък добив. Това според Лавров нарушава буквата на договора и Русия ще настоява другите законно да потвърдят, че нито ще прехвърлят данни, нито ще се съобразяват с американските искания за забрани.

Значителна част от тези съюзници от САЩ едновременно не подкрепиха оттеглянето им от договора. Само Полша и Грузия изразиха открита подкрепа за решението на Вашингтон. Великобритания заяви, че разбира намерението на САЩ. Но никой не бърза да дава допълнителни задължения. Както каза по-рано заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, „разговорът по тази тема още не е приключил“.

Load More Related Articles

Check Also

В Пуерто Рико се срути гигантският радиотелескоп Аресибо

Една от най-големите астрономически обсерватории в света “Аресибо” в Пуерто Ри…