Home Свят Европа 9 май – Ден на победата. Нищо не е забравено и никой не е забравен!

9 май – Ден на победата. Нищо не е забравено и никой не е забравен!

1 min read
0
0
587
Ден на победата

Денят на победата, Денят на Европа.

Кой както иска да го нарича, кой както иска да го отбелязва. Но на този ден трябва да сведем глави за жертвите на Втората световна война, които наброяват около 60 милиона. И да помним, че ако го нямаше Денят на победата, нямаше да го има Денят на Европа.

loading...

Това представлява около 1/80 от общото население на света. Най- страшното е, че над 60% от жертвите са цивилни.

На 9 май 1945 г. в Москва каца самолет Ли-2, донася акта за капитулация на фашистка Германия.

На 24 юни на Червения площад в Москва е проведен Парадът на Победата: командвал парада маршал Константин Рокосовски, приел парада маршал Жуков. На парада с тържествен марш преминали сборни полкове от фронтовете – Карелски, Ленинградски, 1-и Прибалтийски, четирите Белоруски и четирите Украински фронта, сборен полк от Военноморския флот.

В състав на полк към 1-и Белоруски фронт в специална колона преминали представители на Полската Войска. Пред сборните полкове на фронтовете крачели командващи фронтове и армии, Герои на Съветския съюз носели знамената на прославени части и съединения.

Парадът завършил с марш на 200 знаменосци, хвърлили знамената на победените германски войски в подножието на Мавзолея.

Всички участници приели като клетва, че „Нищо не е забравено, никой не е забравен”.

Войната се води на териториите на 41 държави.  От тях най- сериозно са засегнати Германия, Русия (СССР), както разбира се Китай и Япония. Полша почти изцяло е срината със земята, Холандия и Белгия са си просто фронтова линия, което се оказва доста пагубно за градовете им, особено Ротердам, който е опожарен от нацистите.

Русия е загубила най- много хора. Около 23 милиона наброяват жертвите от войната. От тях 13 милиона са цивилни  – загинали от безчинствата на нацистите, глад и студ при обсадата на Ленинград и в партизанското движение в тила на германските войски.

СССР губи около 13,5% от цялостното си население в тази война. Тя претърпява най-много човешки загуби.

Германия губи приблизително 9 милиона човека, от които 3,2 милиона са цивилни. Населението е стопено с 10,5%, а икономически погледнато- те реално вървят върху пепел.

Китай губят около 20 милиона души по време на войната. Това е приблизително 4% от населението им по онова време. Цивилните жертви са между 14- 16 милиона, като основна причина за тях са жестокостите на японските войници.

Япония губи приблизително 1 четвърт от цивилните жертви са от атомните бомби.

От Втората Световна война България излиза като победена, но реално погледнато през цялата война ние сме загубили около  25 хиляди човека, от които 3 хиляди цивилни. Загубили сме по- малко от 0,4% от населението си, като по- добре от нас от европейските държави са само неутралните през войната и Дания и Норвегия, които просто отстъпват териториите си на Третия Райх.

Огромни са жертвитена Югославия, Полша, Франциия и други европейски държжави.

Затова в дните на годишнината от края на войната европейците би трябвало да се съберат заедно, мирно и цивилно, да почетат милионите си жертви и да се врекат, че този ужас никога повече няма да се повтаря.

9-ти май е Денят на Европа – празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

9 май е датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Пет години след края на Втората световна война (на 9 май 1950 г.) той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа

и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

В България той се чества от 2005 г.,

след като Министерският съвет издава постановление за това на 29 март. България се присъедини към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Договорът за присъединяване е подписан на 25 април две години по-рано.

Днес 9 май ще бъде отбелязан с най-голямото досега 3D мапинг шоу в България. Спектакълът разказва за европейското културно наследство от гледна точка на днешния ден и ще бъде прожектиран от 21:30 часа върху фасадата на Министерския съвет в София.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Руски самолет с медицинско оборудване отлетя за САЩ. Така постъпват истинските хора

Руски военен самолет с медицински маски и медицинско оборудване замина за САЩ, съобщи руск…