Home Свят Европа Локдаунът в Германия е удължен до 20 декември

Локдаунът в Германия е удължен до 20 декември

2 min read
0
0
4
Берлин

Локдаунът поради пандемията от коронавирус в Германия беше удължен до 20 декември след среща на германския канцлер Ангела Меркел и ръководители на федерални провинции, но някои ограничения, които засягат например хотели и ресторанти, могат да бъдат удължени до началото на януари.

loading...

„Федерацията и провинциите предполагат, че поради високите нива на инфекция може да са необходими значителни ограничения (особено в секторите на гастрономията и хотелиерството) до началото на януари. Преди Коледа ще има нова проверка и оценка“, се казва в документа, приет в края на заседанието.

На пресконференция след срещата Меркел заяви, че при сегашната ситуация ограничителните мерки, въведени в Германия на 2 ноември, не могат да бъдат отменени. Тя потвърди, че основният критерий за оценка на нивото на заболеваемост в страната остава показателят за 50 нови пациенти за седем дни на 100 хиляди население. Сега този критерий е изпълнен само в две федерални провинции – Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания, каза канцлерът.

В документа за срещата са изброени нови ограничителни мерки, по-специално броят на купувачите в търговски центрове с площ 800 квадратни метра вече е разрешен в размер на 20 квадратни метра на човек. В магазините под 800 квадратни метра изискванията остават същите – 10 квадратни метра на клиент.

Правилата за носене на защитни маски са затегнати, те ще бъдат задължителни на всички обществени места, в затворени работни пространства, магазини, както и на паркинги пред тях.

До 23 декември до петима души от максимум две домакинства ще могат да участват в частни срещи, деца под 14-годишна възраст не се броят. Както обясни Меркел, това беше направено така, че „коледните празници (от 23 декември) до 1 януари включително, да можем да празнуваме със семейство и с приятели общо до 10 души“.

Германските власти също се съгласиха да се откажат от големите улични събития по новогодишните и коледните празници, а гражданите се призовават да се откажат от пускането на фойерверки по улиците, за да се избегнат тълпите от хора. Училищата и детските градини засега ще продължат да работят, но с висок процент на заболеваемост правилата за носене на маски ще бъдат затегнати.

Предприятията и фирмите през декември, по аналогия с ноември, ще получат обезщетение поради престой поради ограничения, се казва в документа. За каква сума говорим, все още не е известно. През ноември, според министъра на икономиката на Федерална република Германия Петер Алтмайер, обезщетението за фирми и предприятия, затворени поради блокирането, възлиза на около 15 милиарда евро.

Load More Related Articles

Check Also

23 души починаха в Норвегия след ваксиниране с ваксината Pfizer

В Норвегия 23 души са починали след са били ваксинирани с ваксина от американската компани…