Home Свят Европа Русия готова още през юни да тества върху хора ваксини срещу COVID-19

Русия готова още през юни да тества върху хора ваксини срещу COVID-19

2 min read
0
0
21
Лаборатория

Директорът на голям руски изследователски център увери президента на Русия Владимир Путин, че неговата лаборатория е готова да тества експериментални ваксини срещу новия коронавирус още през юни.

loading...

Съобщавайки новината, руските медии напомнят, че Световната здравна организация включи руска ваксина, разработена от научен център в Санкт Петербург, в списъка на перспективните. 35 научни институти в целия свят работят по създаване на ваксина против коронавируса. Специалисти обаче подчертават, че тя може да бъде готова едва в края на годината.

Сега и Ринат Максютов, който оглавява държавния център “Вектор”, съобщава по време на предавано по телевизията съвещание на президента Путин с директорите на главните руски изследователски центрове, че се планира първият етап на клиничните тестове на три ваксини да започне от 29 юни със 180 доброволци.

“Групите от доброволци вече са сформирани. Получихме повече от 300 кандидатури”, каза Максютов на руския президент. Той посочи, че учените от неговата лаборатория, която е недалеч от Новосибирск, са създали прототипи на ваксини на базата на шест технологични платформи. В момента се провеждат тестове върху мишки, зайци и други животни, за да може най-перспективният прототип да бъде определен до 30 април.

Максютов добави, че “Вектор” планира да проведе предклинични изследвания до 22 юни, непосредствено преди тестовете с хора. Той каза, че първите тестове с доброволците може да започнат още през май, ако министерството на здравеопазването разреши.

Ръководителят на “Вектор” подчерта, че лабораторията в Новосибирск разполага с технологии за ваксини, тествани върху хора, за други болести и те могат да се използват за създаване на ваксина срещу коронавируса.

Максютов обяви, че са започнали изследвания на над 30 регистрирани противовирусни препарати за наличие на активност спрямо коронавируса. Предварително са били получени положителни резултати за два препарата.

В момента са в ход изследвания на 22 противовирусни препарата които трябва да приключат до 10 април.

Load More Related Articles

Check Also

Daily Mail: Броят на руските подводници в Атлантическия океан е “зашеметяващ”

Броят на руските подводници, опериращи в Северния Атлантик, е нараснал рязко, се казва в с…