Home Свят Европа С-400 ще може да поразява цели на разстояние до 400 километра

С-400 ще може да поразява цели на разстояние до 400 километра

1 min read
0
0
167
ЗРК С-400

Новата далекобойна ракета скоро влиза в руските единици за ПВО.

Руските комплекси за противовъздушна отбрана С-400 “Триумф” ще получат възможността да прихващат цели далеч зад граница и дори в Космоса.

Изпитанията на ракети 40Х6 вече са във финална фаза, още лятото те следва да постъпят във войските за опитна експлоатация. Тези изделия са предназначени за поразяване на крилати ракети, самолети и маневриращи бойни глави на дистанция до 400 километра. В бъдеще те ще станат основно въоръжение за системите С-500.

От главното командване на руските ВКС споделиха пред “Известия”, че през февруари са проведени изпитателни пускове на зенитните управляеми ракети (ЗУР) 40Н6.

На базата на резултатите ще бъдат направени минимални промени в конструкцията. За април-май е планирана още една серия изпитания, след което окончателно ще бъде решен въпросът за приемането на тези ЗУР на въоръжение и в серийно производство.

40Н6 е двустепенна твърдогоривна ракета с носещо тяло и аеродинамичен стабилизатор. Обсегът ѝ на полет позволява да поразява обекти, които се намират отвъд видимостта на наземните локатори.

Затова за нея е създадена принципно нова самонасочваща се глава (ГСН). Тя може да работи в активен режим – след откриване на целите чрез собствена радиолокационна система ракетата се насочва по окончателна траектория.

Новата ЗУР не само ще разшири значително възможностите за поразяване на цели, но и ще направи руските зенитно-ракетни системи по-неуязвими за ответните мерки на противника, сподели с “Известия” генерал-лейтенант Александър Горков, бивш началник на зенитно-ракетните войски. По негови думи това се постига благодарение на силно защитената контролна система на 40Н6.

Разработката на новата ЗУР стартира около 2007 година. Тя е замисляна като ракета-прехващач с далечен радиус на действие. Предназначрена е за борба с перспективни средства за въздушно нападение, включително хиперзвукови такива, и в големи височинни диапазони, почти в близкия Космос. 40Н6 е предназначена за ЗРК С-400 “Триумф” и С-500 “Прометей”. При това ще бъде основна ракета за бъдещите С-500.

40Н6 може да бъде доработена и за решаване на противоспътникови задачи, добави Горков. За целта трябва да бъде добавена и оптико-електронна система за насочване.

Източник: rbth.com

Load More Related Articles

Check Also

Огнен ад на московското летище Шереметиево – самолет със 78 души се приземи в пламъци. Видео

Ужасяващ инцидент се разигра на московското летище “Шереметиево”. Самолет на &…