Home Свят Европа САЩ шпионирали европейски политици с помощта на интернет кабели

САЩ шпионирали европейски политици с помощта на интернет кабели

2 min read
0
0
19
Търсене

Агенцията за национална сигурност на Съединените щати е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел. Това предаде Ройтерс, като се позова на Датското радио.

loading...

Разкритията са били направени в резултат на вътрешно разследване в датското военно разузнаване за ролята на американската агенция.

Според разследването, което покрива периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия. Сред тях са още външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрук.

Дания е близък съюзник на Съединените щати, който стопанисва няколко ключови станции за подводни интернет кабели до околните държави.

От Агенцията за национална сигурност отказаха да коментират, коментар не направиха и от датското военно разузнаване. Шведският министър на отбраната Свен Хултквист заяви, че ще изиска пълна информация по случая, а норвежкият му колега Франк Бакке-Йенсен каза, че подхожда изключително сериозно към твърденията.

Източник БНР

Load More Related Articles

Check Also

Един човек е загинал при наводненията в Ялта

Един човек е загинал при наводненията в Ялта. Това съобщи ръководителят на Крим Сергей Акс…