Home Свят Европа Трима жители на Латвия са осъдени за демонстриране на съветска символика

Трима жители на Латвия са осъдени за демонстриране на съветска символика

1 min read
0
0
122
Съветска символика

Трима жители на Латвия бяха осъдени за демонстрация на символи на СССР на 9 май 2019 г. в Рига и в Даугавпилс. Това съобщи в събота агенцията LETA, позовавайки се на решенията на съда, цитирана от TACC.

loading...

Според информацията на 9 май в Даугавпилс един човек се качил на мотоциклет с прикрепен към него съветски флаг, а друг излязъл на улицата със съветското знаме. Съдът и в двата случая издаде административно наказание под формата на предупреждение.

Съдът на Рига наложи глоба в размер на 50 евро на лице, което е било облечно на 9 май пред паметника на Победата в тениска със сърп и чук. Този мъж обясни на полицията, че е облякъл такава тениска, защото е изпитвал носталгия по отминалите дни.

Латвийският парламент през юни одобри на трето, последно четене законодателни изменения, предвиждащи забрана за носене на символите на СССР и нацистка Германия на обществени мероприятия. Измененията в закона за събранията, маршовете и протестите предвиждат, че по време на такива събития ще бъде забранено използването на униформата на въоръжените сили на бившия СССР, бившите му републики и нацистка Германия или елементи от тях, включително и в стилизирана форма, както и на техните репресивни институции.

Забраната се прилага за публични демонстрации на обществени събития на нацистката свастика, знаци на SS, сърп и чук, както и знамена, емблеми и химни на нацисткия и съветския режим. За нарушение на тази забрана се предвижда предупреждение или глоба в размер до 70 евро за физически лица и до 580 евро за юридически лица.

Източник: Агенция Фокус

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Парадът на победата ще се проведе в Москва на 24 юни

Парадът по случай 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война ще се проведе …