Home Свят Европа Управляващата партия в Грузия печели парламентарни избори

Управляващата партия в Грузия печели парламентарни избори

2 min read
0
0
5
Избори и референдуми

Кандидатите от управляващата партия “Грузинска мечта” печелят във всичките 17 едномандатни избирателни райони след резултатите от втория тур на парламентарните избори в Грузия, съобщи ЦИК на страната на уебсайта си.

loading...

Според публикуваните данни всеки кандидат е получил повече от 87% от гласовете.

ЦИК е преброила повече от половината гласове и обработката на данни от избирателните секции продължава.

Парламентарните избори се проведоха по нова смесена система, според която 120 от 150 депутати се избират по пропорционалната система, а останалите 30 – по мажоритарната система.

Според резултатите от първия тур, който се проведе на 31 октомври, „Грузинската мечта“ получи 48,22%, а също така спечели в 13 едномандатни избирателни района, като спечели повече от 50% от гласовете. Девет други политически партии и блокове също влязоха в парламента.

Всички опозиционни партии не признаха резултатите, наричайки ги фалшифицирани, и веднага след гласуването започнаха протестни действия в цялата страна.

Опозиционерите се отказаха от всички парламентарни мандати, получени от пропорционални списъци, и също така обявиха бойкот на втория тур на изборите. Въпреки това, съгласно закона, техните кандидатури въпреки това бяха включени в бюлетината, тъй като отказът на кандидата да участва във втория тур не е предвиден.

Load More Related Articles

Check Also

Американски бомбардировач B-52 се запали над Великобритания

Стратегически бомбардировач B-52 на ВВС на САЩ е изпратил сигнал за бедствие, тъй като еди…