Home Свят Европа В Париж протестиращите хвърляха бутилки по полицията, тя отговори с водни оръдия

В Париж протестиращите хвърляха бутилки по полицията, тя отговори с водни оръдия

2 min read
0
0
5
Протести в Париж

В Париж протестиращи срещу законопроекта за глобалната сигурност започнаха да хвърлят бутилки по полицията, съобщи РИА Новости.

loading...

Акцията, организирана от профсъюзите на журналистите, започна в 14:30 часа местно време на площад „Трокадеро“ и в началото беше спокойна. Протестиращите донесоха самоделни плакати: “Не – на законопроекта” За глобалната сигурност “,” Кой ще ни защити от полицията? “

Участниците осъдиха член 24 от документа, като отбелязаха, че той „отваря вратата за полицейска агресия“.

Два часа по-късно ситуацията започна да ескалира. Някои демонстранти, предимно млади хора, започнаха да хвърлят камъни и бутилки по силите за сигурност, скандирайки „всички мразят полицията“. В отговор срещу тях бяха използвани водни оръдия.

Митинги се провеждат и в други градове на Франция.

Ден преди това Народното събрание на републиката подкрепи на първо четене член 24, който заплашва една година затвор и глоба от 45 хиляди евро за демонстриране на „изображение на лице или друг елемент за идентификация на„ полицай или жандарм “с очевидната цел да навреди на тяхната физическа или психическа цялост.

Изменението, което беше въведено в този член, изяснява, че тази мярка не може да нарушава правото на информация.

Статията предизвика остра критика в журналистическата общност. Медийните служители се опасяват, че ако законопроектът бъде приет, това ще навреди на свободата на словото, тъй като ще стане невъзможно да се заснемат действията на служители по сигурността по време на демонстрации.

Правителството от своя страна увери, че документът гарантира това право.

Load More Related Articles

Check Also

Американски бомбардировач B-52 се запали над Великобритания

Стратегически бомбардировач B-52 на ВВС на САЩ е изпратил сигнал за бедствие, тъй като еди…