Home Свят Европа Защо жителите на Русия са по-добре защитени срещу коронавируса

Защо жителите на Русия са по-добре защитени срещу коронавируса

2 min read
0
0
55
Лаборатория

Сензационната хипотеза на учени от САЩ получи ново потвърждение. Възможността за връзка между смъртността от COVID-19 и ваксинациите срещу туберкулоза (БЦЖ) бе призната и от ръководителя на Федералната медико-биологическа агенция (ФМБА)Вероника Скворцова. Ако е така, руското население е много по-добре защитено от коронавирус, отколкото американците и италианците. Но как работи тази ваксина, коментира руския вестник “Взгляд”.

loading...

“В международните прегледи това сега се обсъжда широко … Тя може да има определено значение и да играе роля.” С тези думи ръководителят на ФМБА Вероника Скворцова в интервю за телевизионния канал ‘Россия 24″ коментира хипотезата, че честотата на коронавирусната инфекция и смъртността от нея е много по-ниска в страните, в които бебетата са ваксинирани срещу туберкулоза. Русия, като и повечето държави от бившия социалистически лагер, е една от тях.

Ваксината срещу туберкулоза по света всъщност е единствената – така наречената БЦЖ или Бацила на Калмет – Герен, кръстен на своите създатели, отглеждана в лаборатории от преди век,, Преди няколко години в Съединените щати създадоха нов щам и успешно го тестваха върху мишки, но той не е готов за масово използване при хора.  Вярно е, че има различни щамове БЦЖ, като датските се считат за най-малко ефективните от най-често срещаните, а в Руската федерация използват свой, по-ефективен. Това разяснение

не е необходимо, за да се хвали Русия , а за да се напомни колко е важна профилактиката.

След Евро Майдана Украйна спря да купува руски ваксини по принцип, в резултат на това епидемиологичната ситуация там стана критична и опасна за околните страни. С течение на времето украинците преминаха към датския щам, който дава по-голям брой усложнения, но не предизвиква особени оплаквания в самата Дания, тъй като не се използва за масова ваксинация.

Нека да се върнем към думите на Скворцова. От забележките на бившия министър на здравеопазването може да се заключи, че тя е запозната с проучване на епидемиолози от Тексаския университет, които са анализирали междинните резултати от епидемията COVID-19 в 178 държави. Корелацията се оказа изумителна: там, където задължителните ваксинации с БЦЖ са прекратени или никога не са провеждани, темпът на епидемията е коренно различен: десетки пъти повече инфектирани, десетки пъти повече смъртни случаи.

“Не очаквахме да видим такава забележима разлика”, призна един от изследователите.

Подчертаваме веднага: наличието на някаква връзка тук е просто хипотеза. Просто е много трудно да с пренебрегне епидемиологичния контраст, който е очевиден както в глобален, така и в национален мащаб. В основните огнища на пандемията – САЩ, Италия и Испания – няма задължителна ваксинация с БЦЖ. В Германия, която е една от водещите по отношение на броя на заразените,също няма, но в земите на бивша Западна Германия, където задължителните противотуберкулозни ваксинации за деца бяха отменени през 1975 г., има много повече заразени и мъртви, отколкото в бившата ГДР, където БЦЖ е прилагана до края на 90-те години ,

Фактът, че придобитият имунитет срещу туберкулоза действа и в случай на коронавируса звучи парадоксално за специалист. Когато тази хипотеза беше изложена за първи път (между другото, това беше направено от епидемиолози от САЩ), журналистите на вестник „Взгляд” разговаряха с руски здравни експерти, някои от които тогава отрекоха възможността за подобна връзка Така бившият главен лекар на Руската федерация Генадий Онищенко нарече предположенията на американците спекулации.

Разбира се, той е прав в това, че тяхната теория изисква допълнителни изследвания и доказателства. Това обаче е работа на биолозите и журналистите могат само да се опитат да обяснят какъв е този парадокс.

Вирусите и бактериите не са „роднини”, а коренно различни форми на живот, отдалечени един от друг. Някои вируси са насочени само към бактериите; за тези организми обикновено е характерна доста тясна специализация. Това е предопределено от биологията на същите коронавируси: те “лъжат” защитната система на клетката със специален протеин, за да проникнат вътре, да се размножават и да излязат.

Този протеин като ключ не е универсален – само строго определени клетки в близкородствени организми могат да бъдат „излъгани”. За коронавируса, който надви цялата планета, това са клетки на стомаха и белите дробове.

Съвсем различен въпрос са туберкулозните микобактерии, или MTBC, най-известната от които е т.нар. Бацил на Кох. Те могат да засегнат почти всички органи и да ги превърнат в място за размножаване. Освен това човек може да се зарази с микобактерии не само от други хора и бозайници като цяло, но и от птици, змии, дори аквариумни риби. Вярно, това всъщност няма да доведе до туберкулоза – микобактериите от рибата при човек бързо ще умрат поради разликата в температурата.

Ако вирусите са примитивни и изключително уязвими към външни влияния, то микобактериите са много по-добре организирани и „независими” и следователно упорити. За да може коронавирусът, който се е появил някъде по повърхността, да загуби вирулентност – способността да заразява хората, трябва да минат минути, най-много – часове, особено при горещина и при минусови температури. В случая с Бацила на Кох минути и часове се превръщат в месеци и години. В продължение на минути тя живее във вряща вода и в разтвор

на белина, а в леда векове.

В човешкото тяло Бацилът на Кох може да остане през целия си живот, без да се проявява по никакъв начин, тъй като не отделя токсини. Смята се, че една трета от населението в света е заразена с туберкулозни микобактерии, но само една на всеки десет може да премине към открит етап – болестта туберкулоза, когато микобактериите активно се размножават и пациентът става заразен за другите.

Трудно е да се излекува откритата форма на туберкулоза, но е възможно. Невъзможно е да се унищожат напълно микобактериите в организма. Алтернатива на тежка форма на заболяването е предварително предизвикване на имунния отговор на клетките.

Всъщност БЦЖ е щам от вариант на кравешки тип туберкулозна микобактерия, отглеждана в специална среда. В резултат на това тя е загубила патогенността си, но все още провокира така наречения клетъчен имунитет – същият като в случая с опасния Бацил на Кох. В резултат на това човек все още е в състояние да се зарази, но има вероятност да избегне неконтролираното му възпроизвеждане и открития стадий на туберкулозата.

Особено опасно е за малките деца – туберкулозният менингит може да ги убие за часове. За това и задължителната ваксинация БЦЖ е прилагана и все още се прилага в Русия през първата седмица от живота на човека.

Възможно обяснение на предполагаемата връзка между тази ваксина и устойчивостта на организма към коронавируса се основава на факта, че този вирус и Бацилите на Кох все пак имат нещо общо – те са именно вътреклетъчни патогени. С други думи, клетъчният имунитет, предизвикан от БЦЖ, от микобактерии също може да инхибира проникването на вируса. Но това, повтаряме, все още трябва да бъде доказано./КРОСС

Load More Related Articles

Check Also

Лавров започва 5-дневна балканска обиколка

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров започва 5-дневна балканска биколка с …