Home Технологии Huawei тества своя операционна система за смартфони

Huawei тества своя операционна система за смартфони

2 min read
0
0
165
Huawei

Компанията Huawei (Huawei Technologies Co) тества свои смартфони със собствена операционна система Hongmeng, която потенциално би могла да бъде в продажба до края на годината, съобщи китайският държавен медиен сайт Global Times, цитиран от Ройтерс.

loading...

Пускането на смартфони, поддържани от операционната система Hongmeng, може да се окаже важна стъпка от страна на Huawei – вторият най-голям производител на смартфони в света – с оглед на предприетите от САЩ действия, застрашаващи достъпа на операционната система Android на Google до мобилните телефони на китайския технологичен гигант.

Новият смартфон с OS Hongmeng ще бъде на цена около 2000 китайски юана ($ 288), съобщи в неделя Global Times, позовавайки се на неназовани източници. Това ще постави устройството в ниския ценови сегмент на пазара на смартфони.

Преди време представители на Huawei описаха Hongmeng като операционна система, предназначена за продукти, известни като “интернет на вещите”, или “интернет на нещата” – устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда.

През миналия месец компанията заяви, че първите основни устройства, захранвани от OS Hongmeng, ще бъдат тези от предстояща линия смарт телевизори с марка Honor.

Тогава от Huawei обаче публично омаловажиха възможността този софтуер да захранва и смартфоните, произвеждани от китайската компания.

Миналата седмица, когато бяха оповестени данни за приходите на компанията за първата половина на 2019-а година, председателят на Huawei Лиан Хуа заяви, че компанията предпочита да използва операционната система Android на Google за своите мобилни устройства и посочи OS Hongmeng като част от “дългосрочната стратегия” на компанията.

В същото време компанията затвърди доминиращата си роля на вътрешния пазар на смартфони в Китай през второто тримесечие на годината след нарастване на доставките и на пазарният дял, тъй като китайските клиенти подкрепиха фирмата в нейната търговска война с управляващите в САЩ.

Ройтерс напомня, че технологичният гигант Huawei се намира в центъра на геополитическото и търговско напрежение между Съединените щати и Китай от месец май насам, когато президентът Доналд Тръмп постави компанията в т.нар. “черен списък”, чрез който се забранява на американските доставчици да продават тяхно оборудване на китайската компания.

Впоследствие Тръмп даде знак, че санкциите могат да бъдат облекчени, въпреки че все още подробностите за това остават оскъдни. Ако въведените от САЩ правила продължат да се прилагат, компанията Huawei може потенциално да загуби достъпа до редовна актуализации на операционната система Android за нейните смартфони.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Razer Blade 15 Studio Edition: Работна станция за професионалисти

Rаzеr пpeдcтaви лaптoпa Вlаdе 15 Ѕtudіо Еdіtіоn, ĸoйтo идвa c няĸoи oт нaй-впeчaтлявaщитe …