Home Технологии Първият китайски марсоход e готов за изстрелване

Първият китайски марсоход e готов за изстрелване

1 min read
0
0
172
Марсоходът

Китайски специалисти завършиха строителството на марсохода, който ще осъществи първата национална мисия на Червената планета, съобщи ТАСС.

loading...

“Китай ще изстреля първата си мисия към Марс през 2020 г. Мисията ще се състои от орбитален апарат, спускаем модул и марсоход”, пише в. “Глоубъл таймс”.

Основната задача на мисията ще е да търси признаци на живот на Марс, както и да провери дали планетата “има потенциал за някаква трансформация, така че в бъдеще да бъде пригодена за обитаване от хора”, каза ръководителят на китайската лунна програма Оуян Цзъюан.

Марсоходът ще изследва също атмосферата и ландшафта, геоложките и магнитни характеристики на планетата. Той ще тежи 240 килограма и ще има дължина от 2 метра, ширина от 1,65 метра и височина от 0,8 м.

Мисията ще стартира между 23 юли и 5 август 2020 година на борда на ракетата Long March 5. Кацането на повърхността на Червената планета ще се състои в края на април 2021 година.

Китай развива активно космическата си програма. Освен метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, страната разработва технологии за изследване на астероиди, Луната и Марс. Досега единствено САЩ са имали успешни кацания на повърхността на Червената планета.

loading...
Load More Related Articles

Check Also

Razer Blade 15 Studio Edition: Работна станция за професионалисти

Rаzеr пpeдcтaви лaптoпa Вlаdе 15 Ѕtudіо Еdіtіоn, ĸoйтo идвa c няĸoи oт нaй-впeчaтлявaщитe …